Bahrein vagyonbefagyasztással bünteti tovább Katart

Bahrein központi bankja (BNA) utasította a királyság területén működő pénzügyi intézeteket, hogy fagyasszák be a Katarhoz kötődő 59 természetes és 12 jogi személy a bankszámláit és egyéb javait.

“A központi bank rendeletet adott ki a Bahreini Királyságban működő minden pénzügyi intézmény számára, hogy fagyasszanak be a terrorizmus-listán szereplő minden természetes vagy jogi személyhez kötődő számlát, készpénzt, betétet, beruházást, biztosítási kötvényt és pénzügyi tranzakciót” – olvasható a BNA közleményében. Hozzáteszi: azt is kérték az említett bankoktól, hogy mielőbb adjanak át minden birtokukban lévő információt a listán szereplő személyekről.

Szaúd-Arábia, Egyiptom, az Egyesült Arab Emírségek, valamint Bahrein, Líbia, Jemen, Mauritánia, Mauritius és a Maldív-szigetek a múlt hét elején jelentette be, hogy megszakítja diplomáciai kapcsolatait Katarral, azzal vádolva a katari vezetést, hogy terroristákat támogat, együttműködik Iránnal, és beleavatkozik a belügyeikbe. Több afrikai ország jelezte, hogy támogatja a Katar elszigetelésére irányuló próbálkozásokat.

A diplomáciai kapcsolatok megszakításával Katar teljesen elszigetelődött, megszakították vele a légi, tengeri és szárazföldi összeköttetést is. Szaúd-Arábia lezárta az egyetlen katari határátkelőjét, amelyen keresztül a félszigeten fekvő emírségbe érkezett az élelmiszerszállítmányok negyven százaléka.

Ali Serif el-Emadi katari pénzügyminiszter közölte hétfőn az CNBC tévével, hogy országa könnyen meg tudja védeni gazdaságát és fizetőeszközét az arab országok szankcióinak hatásától. Felhívta a figyelmet arra, hogy a büntetőintézkedéseket foganatosító országok is pénzt fognak veszíteni a blokád miatt, az üzleti szférára gyakorolt kedvezőtlen hatásuk miatt.

Emadi szerint Katarban – amely a cseppfolyósított gáz legnagyobb exportőre a világon – a gazdaság és az energiaszektor alapvetően a megszokott mederben működik, és a szankcióknak eddig nem volt komolyabb hatásuk az élelmiszerek és más árucikkek importjára sem. Katar importálhat termékeket Törökországból, a Távol-Keletről vagy Európából. Doha a gazdaság még erőteljesebb diverzifikációjával fog reagálni a válságra – mondta.

A válság nyomás alá helyezte a katari rijalt és a határidős devizakereskedelmet, de Emad szerint nem ad okot aggodalomra sem ez, sem a katari tőzsdemutató közel tíz százalékos zuhanása sem. Felhívta a figyelmet arra, hogy a katari devizatartalékok és a befektetési alapok tőkéje a nemzeti össztermék (GDP) több mint 250 százalékára rúgnak, ezért az embereknek nem kell aggódniuk a válság vagy a katari rijal elleni esetleges spekulációs támadások miatt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters

Felkapott hírek

Friss hírek

Pristina, 2018. április 26.
Hashim Thaci koszovói elnök (j) és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke megbeszélést folytat Pristinában 2018. április 26-án. (MTI/EPA/Petrit Prenaj)

Koszovó elsődleges célja a teljes jogú EU-tagság elnyerése

Főként Koszovó európai integrációjáról, de a vízumliberalizációról és a Szerbiával fenntartott kapcsolat rendezéséről is tárgyalt csütörtökön Pristinában Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Hashim Thaci koszovói elnök, s utóbbi leszögezte: Pristina számára továbbra is a teljes jogú európai uniós tagság elnyerése a legfontosabb cél.

Read More »
Phenjan, 2018. április 10.
Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (k) a párt központi bizottsága politikai bizottságának ülésén Phenjanban 2018. április 9-én. (MTI/EPA/KCNA)

Kim Dzsong Un egy nagy kérdőjel az USA számára

Az amerikai hírszerzési szakértők gőzerővel próbálják felvázolni Kim Dzsong Un személyiségét, hogy Donald Trump elnök tudja, tulajdonképpen kivel készül tárgyalóasztalhoz ülni. Az elemzők azonban óriási kihívással szembesülnek, ugyanis a titokzatos észak-koreai diktátorról nagyon kevesen tudnak bármi érdemlegeset.

Read More »