Marad hivatalban a brazil elnök, nem voltak meggyőzőek a bizonyítékok ellene

A brazil legfelsőbb választási bíróság felmentette pénteken Michel Temer államfőt az illegális kampányfinanszírozás vádja alól, így hivatalban maradhat.

A vád az volt ellene, hogy amikor a 2014-es elnökválasztáson Dilma Rousseff akkori elnök és ő mint alelnök újra jelöltette magát, illegálisan finanszírozták a kampányukat. Rousseffet tavaly elmozdították a hivatalából a költségvetési kassza törvénytelen kezeléséért, és Temer lett az államfő, viszont ő azóta is több hatalmas korrupciós botrány szereplője, nyomoznak ellene, és nagy a közvélemény nyomása rajta, hogy mondjon le.

A legfelsőbb választási bíróság négy napon át tárgyalta az ügyet, és végül 4:3 arányú döntéssel felmentette a Rousseff-Temer volt elnöki párost, mert mint indokolták, nem találták eléggé meggyőzőnek a bizonyítékokat. Igaz, a bírák csütörtökön 4:3 arányban megszavazták, hogy ne használják 77 olyan ember vallomását, aki az ügyhöz kapcsolódó korrupciós per vádlottja, és vádalkut kötött. A 77 vádlott annak az Odebrecht nevű építőipari cégnek a vezetői, amely állítólag illegálisan pénzelte a Rousseff-Temer-kampányt.

Gilmar Mendes, a bíróság elnöke – aki Temer felmentésére szavazott, de annak idején megszavazta, hogy Rousseffet mozdítsák el a hivatalából – azt mondta: „Nem váltogathatjuk állandóan a köztársasági elnököt, még ha az emberek így is akarják.” Az ország nem várhatja el a bíróságtól, hogy oldja meg a mostani politikai válságot – tette hozzá.

  • Korábbi cikkeink a témában:

Forrás: MTI/Reuters/AP/dpa

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »