Tovább száguld az infláció Venezuelában

A gazdaságilag katasztrofális helyzetben lévő Venezuelában 127,8 százalékos inflációt mértek az első öt hónapban – közölte az ellenzék által vezetett kongresszus, hivatalos adat hiányában.

A venezuelai kongresszus számításai szerint májusban 18,26 százalékkal nőttek a fogyasztói árak. Az inflációt erősítette, hogy a jegybank felgyorsította a pénzkibocsátást, korlátozta az importot, és újra leértékelte a nemzeti valutát, a bolivart.

  • Korábban írtuk:

Közel a vég Venezuelában, jönnek a nagycímletű bankjegyek

Venezuela inkább a lakosságát éhezteti, mint hogy csődöt jelentsen

A Nicolas Maduro elnök által vezetett kormány már több mint egy éve nem hoz nyilvánosságra adatokat az infláció alakulásáról. Venezuelában tavaly rekordszintű, csaknem 800 százalék volt az infláció, egy évvel korábban pedig 180,9 százalék.

A dél-amerikai ország a világ legnagyobb ismert kőolajkészletével rendelkezik, a térség legnagyobb olajtermelője, a világ tizedik legnagyobb olajexportálója. Az olajágazat adja Venezuela devizabevételének nagyobbik részét, ugyanakkor az országban olyan mértékű nyersanyaghiány alakult ki, hogy az olajkitermelés is 20 éves mélypontra került.

A venezuelai elnök szerint a gazdasági gondokért politikai ellenlábasai a felelősek, akik mögött az Egyesült Államok áll, mindeközben Venezuela legfontosabb kereskedelmi partnere továbbra is az Egyesült Államok. A venezuelai-amerikai kereskedelmi kamara (VenAmCham) nemrég közölt jelentése szerint a két ország közötti külkereskedelmi forgalom értéke 4,7 milliárd dollár volt az idei első három hónapban, ami 44,75 százalékkal nagyobb a tavalyi azonos időszakhoz képest.

  • Kapcsolódó cikkünk:

A szervezet adatai szerint a március végével záródott három hónapban Venezuela kivitelének az értéke az Egyesült Államokba éves összevetésben 87,3 százalékkal, 3,652 milliárd dollárra ugrott. Az idei első negyedévben az Egyesült Államokból származó venezuelai import 17,96 százalékkal, csaknem 1 milliárd dollárra esett.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »