Rengetegen menekültek el Moszulból tavaly október óta

Legalább 819 000 ember volt kénytelen elhagyni otthonát az észak-iraki ninivei kormányzóságban azóta, hogy a kormányerők tavaly októberben megkezdték Moszul városának ostromát az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni hadműveletben – közölte pénteken az iraki migrációs ügyekért felelős minisztérium.

Jászem Mohamed al-Jaf, a tárca vezetője pénteki közleményében beszámolt arról, hogy mintegy 642 000 ember hagyta el a város nyugati felét ostromának februári kezdete óta. Al-Jaf elmondása szerint egy körülbelül 350 000 fő befogadására alkalmas menekülttábort létesítettek a Moszul nyugati részéből menekülők számára a város keleti felében, amelyet januárra tisztított meg az iraki hadsereg az IÁ harcosaitól. A létszámon felül érkező menekülteket pedig a ninivei kormányzóság déli és keleti részén felállított táborokba szállították.

A migrációs ügyekért felelős tárca vezetője szerint a nyugat-moszuli menekültek segítését és támogatását jelentősen megnehezíti az a körülmény, hogy a kormány előzetes becsléseihez képest kétszer annyian menekültek el a város nyugati feléből.

Az iraki kormányerők és a velük szövetséges milíciák az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció légi támogatásával tavaly októberben indítottak offenzívát az észak-iraki nagyváros felszabadítására. A város keleti felét januárra tisztították meg a szélsőségesektől, és februárban a Tigris folyó nyugati partján fekvő városrész ostroma is megkezdődött.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A nyugat-moszuli óváros nagy része még mindig a dzsihadisták kezén van, az iraki katonai hírszerzés korábban közölt információi szerint a terrorszervezet mintegy 700 harcosa ásta be magát a városnak ezen a részén.

Forrás: MTI / EFE

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »