Lassan egy éve változatlan a szerb alapkamat

Tizenegy hónapja változatlanul négy százalékon tartja az alapkamatot a szerb jegybank (NBS) – közölte az intézmény a csütörtöki kamatdöntő ülés után.

A közlemény szerint a döntéshozatalkor az inflációs változásokat, a monetáris politika enyhülésének eddigi hatását, valamint azokat az előrejelzéseket vették figyelembe, amelyek szerint az infláció a következő időszakban 3 százalék körül alakul – a célértéktől mindkét irányba másfél százalékponttal térhet el.

A nemzetközi környezetet, elsősorban a pénzügyi piac változásait, valamint nyersanyagok világpiaci árának mozgását továbbra is bizonytalanság jellemzi, amire jelentős hatással vannak a geopolitikai változások – közölte a nemzeti bank.

A jegybank szerint a nemzetközi pénzügyi piac bizonytalanságait elsősorban a vezető központi bankok, az amerikai központi bank szerepét ellátó Fed és az Európai Központi Bank (EKB) monetáris politikájának eltérései okozzák, ez pedig hatással lehet a Szerbiához hasonló feltörekvő országokba irányuló tőkemozgásra.

A központi bank legközelebb július 10-én tart kamatdöntő ülést.

Forrás: MTI

Friss hírek