Folytatódik Szerbia európai integrációja

Júniusban két újabb csatlakozási fejezet nyílik meg Brüsszel és Belgrád között – hangzott el Johannes Hahn uniós bővítési biztos és Aleksandar Vucic szerb elnök közös sajtótájékoztatóján csütörtökön Belgrádban.

Vucic kiemelte, hogy a teljes jogú uniós tagságig még számos feladat áll országa előtt, meg kell például kezdeni egy belpolitikai párbeszédet, hogy Szerbia egységesen megfogalmazott célok felé haladjon, és az alkotmányt is meg kell változtatni. További cél a térség stabilitásának és békéjének megőrzése – tette hozzá.

Szó esett arról a térségbeli egységes piacról és vámuniós elképzelésről is, amelyet a szerb elnök néhány hónapja ismertetett. Eszerint a Nyugat-Balkánon egy 20 milliós piac jönne létre, ahol az áru- és munkaerő-forgalom egyszerűbbé válna, és a teherszállítmányoknak sem kellene órákig vesztegelniük a határokon, így időt és pénzt lehetne nyerni, új munkahelyek jönnének létre, és a befektetők is nagyobb számban érkeznének az országokba. Johannes Hahn szerint a régió minden országa számára előnyös lenne egy ilyen típusú egységes elképzelés.

Szerbia számára továbbra is az európai uniós országok jelentik a legjelentősebb piacot, a külkereskedelmi forgalom 65 százalékát Belgrád az EU tagországaival bonyolítja le.

Johannes Hahn szerda este érkezett Belgrádba, és elsőként Ivica Dacic megbízott miniszterelnökkel tárgyalt Szerbia uniós lehetőségeiről. Megállapították, hogy a Belgrád és Pristina közötti párbeszéd folytatása és előmozdítása mindkét ország európai integrációja szempontjából fontos, és kézzelfogható eredményeket kell felmutatni, túl kell lépni a gondokkal terhelt múlton. Ivica Dacic kiemelte: további uniós csatlakozási fejezetek megnyitására van szükség ahhoz, hogy a tárgyalások dinamikusan folytatódhassanak Brüsszel és Belgrád között.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »