Brit pénzügyi elemzők a konzervatívok jelentős alsóházi többségére számítanak

Londoni pénzügyi elemzők szerint az árazásokból úgy tűnik, hogy a piaci szereplők a kormányzó brit Konzervatív Párt jelentős alsóházi többségére számítanak a csütörtöki előrehozott választások eredményeként, ezért a font árfolyamát leginkább egy ettől eltérő, meglepetésszerű végeredmény befolyásolhatná.

A City egyik legnagyobb pénzügyi-gazdasági elemzőháza, a Capital Economics csütörtöki tanulmányában azt valószínűsítette, hogy ha a konzervatívoknak sikerül komoly mértékben növelniük eddigi alsóházi többségüket, azt a font rövid ideig tartó, megkönnyebbülést jelző erősödése követné.

A ház szerint csekély konzervatív többség, vagy éppen kisebbségi konzervatív kormány esetén azonban a font gyengülésnek indulna, mivel egy ilyen eredmény növelhetné az EU-szkeptikus tory képviselők befolyását, és ez ellenségessé teheti a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalássorozat hangnemét. A Capital Economics londoni elemzői szerint ez egyben növelheti annak a kockázatát, hogy nem sikerül átmeneti megállapodást kötni az Európai Unióval a brit EU-tagság megszűnését közvetlenül követő időszakra.

A cég elemzői szerint ha a csütörtöki választásokat a Munkáspárt nyerné, a magasabb adóterhelésről szóló tervek, a Labour vezetőinek „balos” nézetei és a koalíciós tárgyalások potenciális elhúzódásából eredő gazdaságpolitikai bizonytalanság alááshatja a brit befektetési termékek iránti piaci bizalmat.

A Capital Economics elemzői szerint van azonban ok annak feltételezésére, hogy a font valamelyes támogatásra lelhet egy ilyen forgatókönyv esetén is. A ház szerint ilyen ok lehet az a várakozás, hogy a Munkáspárt a konzervatívoknál „enyhébb” Brexit-stratégiát és lazább költségvetési politikát hirdetne meg kormányra kerülése esetén.

A költségvetési lazítás a jelenleg vártnál korábbi és gyorsabb monetáris szigorításhoz vezethet – és ez erősítheti a fontot -, feltételezve, hogy a lazább költségvetési politikából eredő fogyasztási felhajtóerőt nem semlegesítik a fogyasztói bizalomra gyakorolt negatív hatások.

A Capital Economics londoni elemzőinek elméleti előrejelzési forgatókönyve szerint, ha a Munkáspárt jelentős abszolút többséggel megnyeri a választásokat, a következő öt évben a brit hazai össztermék (GDP) mindössze 0,5 százalékának megfelelő államháztartási takarékossági intézkedéseket honosítana meg.

A cég azzal számol, hogy az eddiginél nagyobb alsóházi többséget eredményező, de nem földcsuszamlásszerű konzervatív győzelem esetén az új konzervatív kormány a következő öt évben 1,5 százalékos GDP-arányos költségvetési szigorítást hajtana végre az eddigi tervekben szereplő 1,9 százaléknyi takarékossági intézkedések helyett. A brit államadós-kockázati mérőszámok nem jeleznek komolyabb piaci aggodalmat az előrehozott választások eredményével összefüggésben.

Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató cég, az IHS Markit csütörtöki kimutatása szerint a brit államadósság-törlesztési leállás rizikójára köthető piaci biztosítási cseretranzakciók (credit default swaps, CDS) középárfolyama jelenleg 25 bázispont környékén jár, alig fél bázisponttal magasabban, mint egy hónappal ezelőtt. Ez azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió dollárnak megfelelő névértékű brit államkötvény csődbiztosítása most hozzávetőleg 25 ezer dollárba kerül a piacon az irányadó ötéves lejáratra, mindössze 500 dollárral többe, mint a múlt hónap elején. Az Egyesült Államok, Franciaország és Japán CDS-mutatói 21-28 bázispont közötti sávban mozognak.

A brit EU-tagságról tartott tavaly júniusi népszavazás sokkal inkább megviselte a piacot. A referendum után – amelyen a résztvevők szűk többsége a kilépésre voksolt – egyetlen kereskedési napon 23 ponttal 56 bázispontra ugrott a brit szuverén CDS-konstrukciók árazása.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek