Nőttek az amerikai tartalékok, 46 dollár alá is benézett az olajár

Egyhavi mélypontra esett a kőolaj világpiaci ára szerdán, miután kiderült, hogy a várakozásokkal ellentétben nem csökkent, hanem növekedett az amerikai kereskedelmi olajtartalék szintje a múlt héten.

Az amerikai kormány energiaügyi tájékoztató hivatala (EIA) szerdán közölte, hogy a kereskedelmi olajtartalék szintje 3,3 millió hordóval 513,2 millió hordóra nőtt a június 2-án végződött héten, amivel megszakadt az előző kilenc egymást követő hét csökkenő trendje. Az elemzők 3,5 millió hordós csökkenést vártak az előző heti 6,4 millió hordós visszaesés után.

A benzintartalék ugyancsak 3,3 millió hordóval 240,3 millió hordóra nőtt, miközben szakértők 580 ezer hordós emelkedésre számítottak, a feldolgozott olajtermékek készletállománya pedig 4,4 millió hordóval 151,1 millió hordóra emelkedett.

Az amerikai olajfinomítókban napi átlagban 17,2 millió hordó kőolajat dolgoztak fel, 283 ezer hordóval kevesebbet az előző heti átlagnál. A finomítók kapacitásuk 94,1 százalékán működtek.

Az amerikai kereskedelmi olajtartalék erős emelkedésének hírére meredeken csökkent és több mint 4 százalékos mínuszba került a globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára a határidős jegyzésekben.

Napi mélypontján az augusztusi szállítású Brent 3,92 százalékos mínuszban, 48,16 dolláron, a júliusi WTI pedig 4,65 százalékos veszteségben, 45,95 dolláron forgott, jelenleg a WTI jegyzése valamivel 46 dollár felett jár.

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »