A Santander bekebelezte a Banco Populart

Az európai hatóságok szerdán bejelentették, hogy egy euróért azonnali hatállyal eladták a csődközeli helyzetbe jutott hetedik legnagyobb spanyol pénzintézetet, a Banco Populart az ugyancsak spanyol Santander banknak.

Az Európai Központi Bank (EKB), mint az euróövezeti bankok egységes felügyeletét ellátó intézmény közölte, hogy likviditási helyzetének az utóbbi napokban tapasztalt jelentős romlása miatt a Banco Popular a csőd állapotába került vagy valószínűleg csődbe jut, már a közeli jövőben képtelen lesz adósságait törleszteni vagy más fizetési kötelezettségeit teljesíteni.

Az EKB tájékoztatta a helyzetről az Egységes Szanálási Testületet (SRB), amely jóváhagyta a Banco Popular eladását tartalmazó tervet. Az SRB, amely végrehajtja az euróövezeti jegybank döntéseit, közölte, hogy már át is adta a Santander banknak a Banco Popular részvényeit és tőkeeszközeit. Ez azt jelenti, hogy a bajba került spanyol pénzintézet „normális piaci körülmények között működik tovább, mint a Santander csoport hitel- és fizetőképes tagja”.

A Banco Popular még mindig a 2008-as pénzügyi világválság következményei alatt roskadozik, ugyanis hatalmasra duzzadt nemfizető jelzáloghiteleinek állománya. Tavaly veszteségesen adott túl a nemfizető hiteleken, és emiatt 3,5 milliárd eurós nettó veszteséggel zárta az évet.

Ez volt az első eset, hogy az Európai Központi Bank az egységes bankszanálási mechanizmus keretében döntést hozott.

Elke König, az SRB elnöke hangsúlyozta, hogy a Banco Popular eladásáról hozott döntés megóvja a betéteseket és biztosítja a bank alapvető funkcióinak működését. Úgy vélte, a hárompilléres bankunió második, a bajba jutott pénzintézetek megsegítésére szolgáló pillére jól vizsgázott, a 2008-ban kirobbant pénzügyi világválságra adott válaszként megteremtett eszközök hatékonynak bizonyultak, így nem kellett az adófizetők pénzét bankmentésre költeni.

A hónapok óta nehézségekkel küzdő bank aktuális piaci tőkeértékének felét veszítette el egy hét alatt a madridi tőzsdén, és kedden már csak 31,7 centet értékek a részvények zárásra. Historikusan nézve azonban már gyakorlatilag régen elértéktelenedtek a részvények, a bank papírjaival ugyanis 2007 elején még 30 euró feletti árfolyamon kereskedtek, azaz a bankpapír 10 év alatt értékének 99%-át veszítette el.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI/Reuters/AFP / Kitekintő

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »