Megszűnt az ukrán nyelvű tanítás a szakadár területeken

Olekszandr Zaharcsenko, az önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaság vezetője szerdán bejelentette, hogy mostantól kizárólag orosz nyelven zajlik az oktatás az általuk megszállt területen lévő iskolákban – adta hírül az UNIAN ukrán hírügynökség egy nem megnevezett szakadár tisztségviselőre hivatkozva.

A Moszkva-barát szakadár vezető szavai szerint három év átmeneti idő után teljesült az orosz nyelvű oktatásra való 100 százalékos áttérés – hozzátette: 2014-ben még a diákságnak csak az 50 százaléka tanult oroszul, 2015-ben viszont már 88 százalékuk.

Denisz Pusilin szakadár vezető még januárban egy orosz hírportálnak adott interjúban arról beszélt, hogy az ukrán nyelv tanulását fakultatív módon engedélyezik, „mint más idegen nyelv tanulását” a szakadár népköztársaságban, viszont az orosz nyelvet mint tantárgyat kötelezővé tették.

Kitért továbbá arra is, hogy az ifjúsági szervezeteket folyamatosan alakítják át a szovjet úttörőszervezetek mintájára. Arról is számoltak be már korábban ukrán hírekben, hogy a kelet-ukrajnai szakadár területeken az iskolákban ismét visszaállították az egykori Szovjetunió tantervében szereplő, úgynevezett honvédelmi oktatást. Ezeken az órákon a tanulók egyebek mellett gépkarabélyok szétszedését és összerakását, valamint a fegyverek kezelését is tanulják.

Az Oroszország által 2014 tavaszán önkényesen elcsatolt Krím félszigeten már 2015 szeptemberében az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) emberi jogok teljesülését megfigyelő missziója jelezte, hogy folyamatosan szorítják ki az ukrán nyelvű oktatást az iskolákból, az oktatási intézmények vezetőire és tanárai gyakorolt nyomással.

Stratégiát váltott Putyin, gyakorlatilag újabb két tartományt bukott Ukrajna

A müncheni biztonsági konferencián ugyan megállapodás született a nehézfegyverek visszavonásáról, de ezzel egyidőben Putyin egy olyan rendeletet írt alá, mely legitimizálja az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok okiratait, amivel a területek lakói szabadon utazhatnak Oroszország területére, munkát vállalhatnak és tanulhatnak is ott.

Tovább a teljes cikkhez

A jelentés szerint már akkor a félsziget alig 20 iskolájában voltak olyan osztályok, amelyekben még ukrán nyelven folyt a tanítás. A megfigyelők hozzáfűzték, hogy még ott, ahol lehetővé is teszik az ukrán nyelv tanulását, egyre csökkentik az óraszámot, és a diákok nem kapnak osztályzatot a tantárgyból. Mindez az ukrán nyelv elhalásához vezethet a bekebelezett félszigeten – intettek óva a nemzetközi megfigyelők.

Azt, hogy jelenleg hány tanköteles gyermek él a Krím félszigeten és Donyec-medencei szakadár ellenőrzésű területeken, csak nagyon hozzávetőlegesen lehet megbecsülni. Kijevi adatok szerint mostanra Ukrajnában a belső menekültek száma meghaladta a 1,65 milliót – ők azok, akik az orosz megszállás után a Krímből és Kelet-Ukrajnában zajló harcok elől menekültek el, s az ország más területein kezdtek új életet. Ezt az adatot egyébként május végi beszámolójában alátámasztotta egy menekültkérdéssel foglalkozó norvég testület is.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

 

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »