Az oroszoktól vesz légvédelmi rendszert Törökország

Oroszország közel áll ahhoz, hogy a legmodernebb Sz-400-as légvédelmi rendszerek eladásáról írjon alá szerződést Törökországgal – közölte szombaton a Rosztek állami konszern.

„Moszkva és Ankara szinte befejezte a tárgyalásokat az Sz-400-asokról szóló szerződés technikai részleteiről” – tudatta közleményben Szergej Csemezov, a Rosztek elnök-vezérigazgatója. „A két ország pénzügyminisztere jelenleg a vásárláshoz Ankarának nyújtandó hitel lehetőségéről tárgyal” – tette hozzá.

A legmodernebb Sz-400 légvédelmi rendszerek szállítása a NATO-tagállam Törökországnak újabb szakasza a Moszkva és Ankara közötti látványos megbékélésnek, a két ország kapcsolata egy éve még súlyos válságban volt.

Kapcsolódó cikkünk: Befejeződött az orosz-török kapcsolatok válság utáni helyreállítása

Vlagyimir Putyin szerdán utasítást adott a Törökország elleni szankciók feloldására, amelyeket azután rendeltek el, hogy a török hadsereg 2015-ben a szíriai határ közelében lelőtt egy orosz bombázót.

Az incidens után a Bassár el-Aszad szíriai elnököt katonailag támogató Oroszország Sz-400-asokat telepített Szíriában állomásozó harci gépei védelmére.

Forrás: MTI/AFP

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »