Az EU-nak nem tetszik Bill Gates robotadó-terve

Bill Gates, a Microsoft társalapítója már többször javasolta, hogy megadóztatná azokat a robotokat, melyek elveszik az emberek munkáját. Az Európai Unió egyik fontos tisztviselőjének azonban más elképzelései vannak a témát illetően.

Andrus Ansip, az Európai Bizottság egységes digitális piacért (DSM) felelős európai biztosa nem rajong a robotadó ötletéért. Mikor megkérdezték, hogy támogatná-e a kezdeményezést, csak ennyit mondott: „Semmiképpen, semmiképpen”. A biztost Bécs világhírű tech és vállalkozói konferenciáján, a Pioneers-on interjúvolta meg a CNBC.

„Az adózás célja nem csak a bevételszerzés, hanem például a tanárok és a rendőrség fizetésének növelése. Az adóknak befolyással kell bírniuk bizonyos folyamatokra. Teljes mértékben egyetértek azzal, hogy meg kell adóztatni a rossz szokásokat, például szennyezést, a dohányzást vagy az alkoholtartalmú italok fogyasztását, ezt megértem” – fogalmazott. Hozzátette azonban, hogy nem támogatja a „haladás adóztatását”, mikor egyesek vezető szerepet érnek el például a mesterséges intelligencia-kutatás területén, maguk mögé utasítva Európát.

Bill Gates idén februárban beszélt részletesen az automatizálás okozta potenciális problémákról. “Jelenleg egy gyári munkás, aki mondjuk évi 50 ezer dollárt keres, személyi jövedelemadót és társadalombiztosítási járulékot fizet. Ha egy robot végzi el helyette ugyanazt a munkát, meg kell fontolni, hogy az emberi munkaerőével azonos adóteher sújtsa” – fogalmazott. Tovább a teljes cikkre

Univerzális alapjövedelem

A Pioneers csütörtöki napja az automatizálás és mesterséges intelligencia munkahelyekre és a társadalomra gyakorolt hatásairól szólt. Ezeken a területeken a tech-világ fejesei, példásul a Tesla vezérigazgatója, Elon Musk és a Facebook első embere, Mark Zuckerberg támogatták az univerzális alapjövedelem (UBI) elképzelését, mely szerint nemsokára elkerülhetetlen lesz valamilyen általános jövedelem bevezetése. Szerintük ugyanis a gépek hatalomátvétele a munkahelyeken hamarosan szükségessé teszi, hogy munka nélkül is pénzt kapjanak az államtól az emberek.

Mikor megkérdezték, hogy az Európai Bizottság is ilyesmin gondolkodik-e mint lehetséges megoldás, Ansip azt mondta: „még nem”. Az uniós biztos álláspontja szerint az újabb és újabb technológiák feltalálása és bevezetése eddig is rendre több munkahelyet teremtett, és nincs ok azt feltételezni, hogy az automatizálás esetében ez máshogy lenne.

Ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy az emberek félnek a mesterséges intelligencia munkahelyekre gyakorolt hatásától, és sürgetik a kormányokat, hogy készüljenek fel a legrosszabb eshetőségre is.

„Szeretném elmondani: az embereknek joguk van félni. Azonban én hiszek a haladásban, ugyanis a haladás eddig mindig több új munkahelyet generált, mint amennyit elpusztított. Nem szabad abbahagynunk a fejlődést. A vonat mozgásban van, a sebesség egyre nő, és most rajtunk múlik, hogy felszállunk-e rá, vagy csak integetünk utána. Úgy gondolom, a második lehetőség nem opció. Valóban sok ember el fogja veszíteni a munkáját, azonban azért vannak az önkormányzatok, a nemzeti parlamentek, az Európai Unió, a vállalkozók és üzletemberek, hogy segítsék ezeket a munkavállalókat és lehetőséget biztosítsanak nekik akár azáltal, hogy tanfolyamra küldik őket, mely által új tudásra, majd pedig új állásra tehetnek szert” – fejtette ki álláspontját.,

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: CNBC / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »