Pörög az import, döcög az export az USA-ban

Áprilisban a vártnál nagyobb, január óta a legmagasabb lett az Egyesült Államok külkereskedelmi hiánya a washingtoni kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Economic Analysis pénteken közzétett kimutatása szerint.

Áprilisban 47,6 milliárd dollár lett az Egyesült Államok külkereskedelmi hiánya, 2,0 milliárd dollárral nagyobb az előző havi 45,6 milliárd dollárnál – elemzők a hiány kisebb mértékű növekedését várták, 46,1 milliárd dollárt.

A márciusi hiányt is felfelé, 45,3 milliárd dollárról 45,6 milliárd dollárra módosította a BEA.

Áprilisban a javak és szolgáltatások exportja 191,0 milliárd dollárt tett ki, 0,5 milliárd dollárral kevesebbet a márciusi exportnál. A javak és szolgáltatások importja áprilisban 1,9 milliárd dollárral növekedett az előző havihoz képest 238,6 milliárd dollárra.

Az év eleje óta áprilisig felhalmozott külkereskedelmi hiány 22,1 milliárd dollárral, 13,4 százalékkal nőtt a 2016 azonos periódusához képest. Az export növekménye 44,3 milliárd dollár, 6,1 százalék volt, az import növekménye pedig 66,4 milliárd, 7,5 százalék.

Az amerikai import erősödését jelzi az is, hogy éves összevetésben 8 százalékkal bővült az Egyesült Államokba irányuló német export értéke az idei első negyedévben, Donald Trump amerikai elnök protekcionista ígérgetéseinek dacára.

A növekvő német-amerikai kereskedelmi többlet miatt Donald Trump újra elővette az importvámok témáját. A német sajtó szerint Trump először egy 1990-es Playboy interjúban fejtette ki részletesen elképzeléseit a kereskedelempolitikával kapcsolatban, melyben már akkor is sürgette, hogy az amerikai ipart védjék vámokkal a német és a japán konkurenciától.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »