Megválasztották az ENSZ Biztonsági Tanácsának új tagjait

Lengyelországot, Elefántcsontpartot, Egyenlítői-Guineát, Kuvaitot és Perut választották meg pénteken két évre elsöprő többséggel az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) öt új nem állandó tagjának.

A 193 tagállammal rendelkező világszervezet közgyűlése szintén jelentős többséggel szavazta meg, hogy Hollandia 2018. január 1-jétől kezdődően egyéves időtartamra csatlakozzon a BT-hez szintén nem állandó tagként.

Egy szokatlan, de korántsem példa nélküli megállapodás értelmében Olaszország és Hollandia úgy oldotta fel a testületben elfoglalt helyért folytatott versengését, hogy megosztották az eredetileg két évre szóló mandátumot egymás között.

Olaszország az idén csatlakozott a BT-hez nem állandó tagként, és a mostani választásnak kellett arról döntenie, hogy Hollandia válthassa majd őt 2018-ban.

A BT-nek öt állandó – vétójoggal rendelkező – tagja mellett tíz nem állandó tagja van. Sok állam számára fontos célkitűzésnek számít helyet kapni a világszervezet vezető testületében, hiszen így jobban hallathatják hangjukat a nemzetközi békét és biztonságot érintő ügyekben.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek