Az USA titokban bővítette a dél-koreai rakétavédelmi rendszert, de ez visszaüthet

Az új dél-koreai elnök, Mun Dzse In vizsgálatot rendelt el az amerikai rakétavédelmi rendszer telepítésének ügyében, miután kiderült, hogy a márciusban telepített két kilövőegység után újabb négy egységet állítottak üzembe Dél-Koreában, erről azonban elfelejtették tájékoztatni mind az elnököt, mind a közvéleményt.

A THAAD-rendszer kiépítése már a tervezés szakaszában is erős ellenérzéseket váltott ki Kína és Oroszország részéről, mert a rakétavédelmi-rendszer radarjai annyira fejlettek, hogy azokkal nem csak az Észak-Korea felől érkező fenyegetéseket észlelhetik, hanem arra is alkalmasak, hogy „bekukkantsanak” a szomszédos országok területeire is.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Kína és Oroszország tiltakozása végül nem vezetett eredményre és az Egyesült Államok idén márciusban megkezdte a rendszer telepítését, ekkor azonban még csak két kilövőállást helyeztek üzembe. Pár nappal később a dél-koreai alkotmánybíróság jóváhagyta a korrupciós botrányba keveredett elnök eltávolításának a parlament által decemberben elkezdett intézményes folyamatát, így Pak Gun Hje kénytelen volt lemondani tisztségéről, májusra pedig kiírták az előrehozott választásokat.

Az elnökválasztást végül megnyerő Mun Dzse In pedig eleve nem volt teljesen elkötelezett a THAAD-projekt mellett, ugyanis már kampányában is jelezte, hogy parlamenti felülvizsgálatot fog kezdeményezni a telepítés miatt, amely miatt erőteljesen megromlott az ország Kínával való – hagyományosan erős – kapcsolata.

Peking a büntetőintézkedések keretében megtiltotta például dél-koreai művészeknek, hogy fellépjenek Kínában és szigorúbb szabályokat vezetett be az olyan népszerű dél-koreai áruk importjára is, mint például a kozmetikumok vagy az elektromos autók akkumulátorai.

Kína egyben betiltotta a két ország közötti charterjáratokat, ami nagyban kihatott Dél-Korea turisztikai szektorára.

Tovább a teljes cikkhez

Érthető módon így az elnök nem repesett örömében, amikor – utólag – megtudta, hogy az amerikaiak időközben már bővítették is a rendszert.
„Sokkoló volt Mun elnök számára azt hallani, hogy négy további kilövőállás került telepítésre anélkül, hogy ezt az új kormányzatnak vagy a közvéleménynek jelezték volna.” – mondta az elnöki szóvivő egy sajtótájékoztatón.

A THAAD-rendszer felülvizsgálatának lehetőségét pedig máris értékelte Kína, a jelek szerint ugyanis csillapodni látszik a szankciós intézkedésekkel jelzett feszültség.

Apró, de érzékelhető jelzések, hogy várhatóan hamarosan műsorra kerül egy közös kínai-dél-koreai szappanopera, melynek sugárzását korábban meghatározatlan időre elhalasztották és néhány kínai utazási iroda ismét elkezdett ajánlatokat bekérni utazási csomagokra – annak ellenére, hogy hivatalosan még nem oldották fel az utazási korlátozásokat. Kedden pedig a dél-koreai Jeju Air légitársaság számolt be róla, hogy Kína elfogadta kérvényét, miszerint június 2-től megduplázná járatai számát a kínai Weihai városába.

Forrás: Reuters / Kitekintő

Friss hírek