Macron nem akar Fillon hibájába esni

Emmanuel Macron francia államfőnek a közélet erkölcsössé tételét célzó reformja egyebek mellett megtiltja a képviselőknek és a minisztereknek a hozzátartozóik foglalkoztatását. Az intézkedéscsomag két törvényjavaslatot és egy alkotmánymódosítást is tartalmaz – jelentette be csütörtökön az igazságügyi miniszter.

Francois Bayrou a reform ismertetésére összehívott sajtótájékoztatóján elmondta: a korrupciós botrányokkal tarkított elnökválasztási kampány után az új kormány célja visszaszerezni az állampolgárok bizalmát a közéletben. A javaslat célja az érdekellentétek megszüntetése, az átláthatóság megerősítése, valamint a pártfinanszírozás revíziója az újabb botrányok elkerülése érdekében.

A csomag javaslatai között szerepel a háromnál több mandátum gyakorlásának megtiltása a képviselők, a szenátorok és a nagyobb települések önkormányzati képviselői számára. A miniszteri rangú politikusok ügyeivel foglalkozó úgynevezett francia köztársasági bíróságot (CJR) megszüntetné a kormány, s a korábbi köztársasági elnökök nem lehetnek többet automatikusan az alkotmánytanács tagjai. Azok a képviselők, akik nem teljesítik adófizetési kötelezettségeiket, nem gyakorolhatják a mandátumukat.

A javaslatban szerepel a képviselőknek és a szenátoroknak automatikusan járó költségtérítések megszüntetése is, s ezentúl szigorúan szabályozni fogják a tanácsadói tevékenységeket is.

A párfinanszírozás átláthatóságára egy „demokráciabankot” hoz létre a kormány, ahonnan valamennyi politikai párt kölcsönt vehet fel a kampányok finanszírozására, a pártok elszámolásait pedig ezentúl a számvevőszék ellenőrzi.

  • Úgy tűnik, a Fillon-ügy jó tanulópénz volt
A májusi francia elnökválasztás favoritjának a konzervatív Francois Fillon volt kormányfő számított, amíg januárban egy sajtóértesülés alapján ki nem derült, hogy a feleségét és a gyerekeit asszisztensként foglalkoztatta papíron a parlamentben, de a családtagok gyaníthatóan nem végzetek tényleges munkát.

Jóllehet a hozzátartozók alkalmazását eddig semmilyen szabály nem tiltotta Franciaországban, s a képviselők mintegy ötöde él is ezzel a lehetőséggel, a Fillon családnak átutalt közel egymillió euró közpénzről szóló gyanú teljesen megváltoztatta az addig az egyik legtisztességesebbnek ismert konzervatív politikus imázsát, aki ellen jelenleg közpénz elsikkasztása és hivatali visszaélés gyanújával folyik eljárás. Francois Fillon végül a harmadik helyen végzett az elnökválasztás első fordulójában, majd a második fordulót követően visszavonult a politikai életből.

Csütörtökön azonban az államfő pártját is elérte egy korrupciógyanús ügy, miután a nyugat-franciaországi Brest ügyészsége bejelentette, hogy előzetes eljárást indít Richard Ferrand területfejlesztési miniszter egy korábbi ingatlanfejlesztési ügyében. Fillon esetével ellentétben ebben az ügyben nem közpénzzel való visszaélés, hanem egy magánjogi előnyszerzés gyanúja merült fel. Bővebben

A volt szocialista politikus Emmanuel Macron egyik legközelebbi munkatársának számít, az általa alapított En Marche (Lendületben!) nevű politikai mozgalomnak volt a főtitkára az elnökválasztási kampányban.

A leleplező információk a június 11-i és 18-i kétfordulós nemzetgyűlési választások előtt kerültek napvilágra, ezeken Emmanuel Macronnak elengedhetetlen lenne az abszolút többség megszerzése a reformprogramjának beindításához.

A miniszter kizárta, hogy lemond, az államfő és Edouard Philippe miniszterelnök is szolidaritásáról biztosította Ferrand-t, s jelezte, csak abban az esetben válnak meg egy kormánytagtól, ha az ellen eljárás indul.

„Egy előzetes vizsgálat megindítása semmit nem változtat az álláspontomon, amit jómagam nyilvánosan korábban megfogalmaztam: amíg nincs vádemelés, nincs ok arra, hogy Richard Ferrand elhagyja a kormányt” – mondta csütörtökön a kormányfő. Az igazságügyi miniszter a sajtótájékoztatón nem kívánta az ügyet kommentálni.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »