A brit Munkáspárt tovább gyűjtögeti a szavazóit?

A brit Munkáspárt vezetője szerint ha a párt megnyeri a jövő csütörtöki előrehozott parlamenti választásokat, kormányának első intézkedése a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-polgárok jogainak garantálása lesz.

Jeremy Corbyn, a legnagyobb brit ellenzéki erő miniszterelnök-jelöltje a Labour csütörtöki kampányrendezvényén kijelentette: kormányra kerülve a Munkáspárt azzal kezdené tevékenységét, hogy egyértelmű kötelezettséget vállal a Nagy-Britanniában élő és dolgozó, a brit gazdaság teljesítményéhez „hatalmas mértékben hozzájáruló” külföldi EU-állampolgárok meglévő jogosultságainak garantálására, és arra, hogy a brit EU-tagság megszűnése után is Nagy-Britanniában maradhatnak.

Corbyn elmondta: levélben kérte mindegyik EU-tagállam illetékeseit arra, hogy hasonlóképp biztosítsák az ott élő brit állampolgárok jogosultságainak és tartózkodási jogának további érvényesülését.

A konzervatív párti brit kormány is biztosítani kívánja más európai uniós tagországok Nagy-Britanniában élő állampolgárainak jogosultságait, de csak viszonossági alapon, vagyis úgy, hogy egyidejűleg az EU-társállamok is garanciát vállaljanak az ott élő brit állampolgárok jogosultságainak további érvényesülésére. Theresa May miniszterelnök álláspontja szerint erről egyoldalú brit kormányzati döntés helyett a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalási folyamat korai szakaszában kell egyezségre jutni az EU-partnerekkel.

Corbyn a Munkáspárt csütörtöki kampányrendezvényén azonban „szégyenteljesnek” nevezte, hogy a konzervatív kormány nem vállalt saját döntési hatáskörében garanciát a Nagy-Britanniában élő külföldi EU-állampolgárok jogosultságainak további érvényesítésére. A Labour vezetője kijelentette: emiatt „közösségünk 3 millió tagja” került bizonytalan helyzetbe. Hivatalos becslések szerint hozzávetőleg ennyi külföldi EU-állampolgár él jelenleg Nagy-Britanniában.

Corbyn szerint „szégyenfoltot ejtett” a brit kormány megítélésén, hogy a konzervatívok elutasítják ezt a „tisztesség megkövetelte egyszerű kötelezettségvállalást”. Hozzátette: a Munkáspárt elfogadja, hogy Nagy-Britannia az EU-tagságról tartott, a kilépést pártolók által szűk többséggel megnyert tavalyi népszavazás nyomán  távozik az Európai Unióból, de elutasítja a konzervatív kormány azon álláspontját, amely szerint az esetleges rossz megállapodásnál az is jobb eredmény lenne, ha az EU-val folytatandó tárgyalásokon nem születik egyezség a brit kilépés feltételeiről.

Jeremy Corbyn szerint ez a lehetséges legrosszabb eredmény lenne, nem utolsósorban azért, mert a brit gazdaságnak az EU-tagság megszűnése után is vámmentes hozzáférésre lesz szüksége az Európai Unió piacaihoz.

A Munkáspárt vezetője hangsúlyozta: a megállapodás elmaradása azt jelentené, hogy Nagy-Britannia és az EU kereskedelme a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályrendszere alapján folytatódna, és ez vámakadályokat jelentene a brit export előtt. A brit gyártmányú autók európai exportját például 10 százalékos vám terhelné, és mindez azzal a kockázattal járna, hogy a brit gazdaságban honos feldolgozóipari cégek áttelepülnek a kontinensre.

A bevándorlásról szólva kijelentette: a brit EU-tagság megszűnése a Munkáspárt szerint is véget vet a munkaerő szabad áramlásának Nagy-Britannia és az EU között. Corbyn szerint a Labour a bevándorlást a brit gazdaság igényeinek megfelelően szabályozná, és megtiltaná a brit vállalatoknak, hogy az üres állásokra csak külföldről toborozzanak a hazainál olcsóbb munkaerőt.

Theresa May annak reményében tett javaslatot az előrehozott választások kiírására, hogy a Brexit-tárgyalásoknak stabil kormányzói többséggel futhasson neki, stratégiája azonban egyelőre nem működik, a konzervatívok az idősek szociális juttatásainak tervezett megvágása miatt veszítettek támogatókat, míg a Munkáspárt egyetemi tandíjmentesség bevezetésével mozgósította a fiatalokat.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »