Putyin örül a Trump-Merkel viszálynak, kérdés, hogy meddig?

Angela Merkel német kancellár közvetlenül és nyilvánosan megkérdőjelezte az Egyesült Államok Európával szembeni elkötelezettségét: ez pedig minden bizonnyal nagyon tetszik Oroszországnak. A kérdés, hogy ezáltal valóban gyengül az európai egység, vagy épp pont fordítva történik?

A múlt heti diplomáciai gyűléseken Donald Trump amerikai elnök csalódást okozott az európai szövetségeseknek a védelemhez, Oroszországhoz és a klímaegyezményhez kapcsolódó kérdésekben. Merkel, aki egyébként köztudottan visszafogott a nyilvánosság előtt, ezek után vasárnap tartott beszédében kiemelte, hogy Európának saját kezébe kell vennie sorsát, ezentúl nem számíthat sem az Egyesült Államokra. A beszéd Európa-szerte nagy port kavart.

Trump ismételten kifejezte nyilvánvaló ellenszenvét az Európai Unió és a NATO felé: két olyan intézménnyel szemben, amelyek évtizedek óta ellenőrzik az orosz befolyást a térségben. Döntése, hogy nem kifejezetten támogatja a NATO-t a szövetségesek védelmében, ha megtámadják őket, különös aggodalmat keltett a diplomáciai körökben, különösen azért, mert ennek elmulasztása a legrosszabbkor jön, ugyanis Oroszország egyre inkább öntudatos katonai szempontból.

Putyin valószínűleg nagyon elégedett

Vlagyimir Putyin orosz elnök lehetőséget lát a meggyengült transzatlanti szövetségben. Oroszország – és előtte a Szovjetunió – ugyanis legalább 1949 óta egy egyesült Nyugattal néz szembe. Az amerikaiak, a nyugat-európaiak és a kanadaiak 1991-ig katonailag blokkolták a Szovjetuniót, és azóta gazdaságilag is lekicsinyítették.

Egy megosztott Nyugattal könnyebb szembenézni, mint egy egységgel, az Egyesült Államok és Németország továbbá a nyugati szövetség két legnagyobb gazdasága.

Kedden egy, az MSNBC-nek adott interjúban Michael McFaul egykori amerikai nagykövet így fogalmazott: „Szerintem az oroszok most nevetnek” Donald Trump múlt heti európai látogatása nyomán. „Nevetnek, hogy milyen könnyű ez az egész, és hogy sajnos az elnökünk az ő malmukra hajtja a vizet” – fejtette ki.

Trump vasárnap Twitteren úgy nyilatkozott, hogy szerinte az európai út „nagy siker volt Amerika számára”, keddi sajtótájékoztatóján pedig Sean Spicer, a Fehér Ház szóvivője kiemelte az amerikai elnök és a német kancellár jó viszonyát. Szavai szerint a két vezető „nagyon jól kijön egymással”. Hozzátette, hogy Merkel figyelmeztetése Európa számára pontosan az, amit Trump elnök is akar.

Frances Burwell, az Atlanti tanács alelnöke szerint azonban az olyan vezetők mint Merkel, vagy az újonnan megválasztott francia elnök, Emmanuel Macron már rámutattak, hogy még egy feldarabolódó Európa erősnek bizonyulhat, függetlenül attól, hogy Trump részt vesz-e a folyamatban vagy sem.

„Úgy gondolom, hogy Putyin elnök valószínűleg nagyon örült, mikor látta, hogy mi zajlott az említett találkozókon, viszont sokkal fontosabb megjegyezni például, hogy az EU-ellenes Marine Le Pen elvesztette a francia elnökválasztást. Azt hiszem, pillanatnyilag csak az számít. hogy az európaiak együtt maradnak” – fogalmazott Burwell.

A washingtoni orosz nagykövetség sajtóirodája a CNBC-nek Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivőt idézte, aki szerint az Egyesült Államoknak és az EU-nak „saját maguknak kellene rendbe tenni” a kapcsolataikat, valamint hogy ezek a kapcsolatok „nem a mi dolgunk”. Hozzátette, hogy „Oroszország évszázadokon át csak magára támaszkodott”.

Trump sorozatosan támadta a NATO-t és az Európai Uniót, melyek évtizedek óta az USA-Európa együttműködés alapját képezik. És bár a Fehér Ház azt mondja, hogy az elnök elkötelezett a szövetségek iránt, az elnök több ízben inzultálta és megfenyegette a NATO-tagországokat, hogy komoly ára lesz, ha nem teljesítik védelmi kiadásokra vonatkozó kötelezettségeiket.

„Putyin valószínűleg most abban reménykedik, hogy ha az amerikai támogatás gyengül, Európa elkezd megingani” – mondta Burwell. Azonban szerinte pont az ellenkezője fog történni, azaz „Európa egységesebbé válik, mint amire számítottunk, főleg azután, hogy Macron nyerte meg a francia elnökválasztást”.

Forrás: CNBC / Kitekintő

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »