Kuba újbóli elszigetelésébe kezdhet Donald Trump

A klímavédelmi intézkedések és az egészségügyi reform után újabb, Barack Obama által elindított reform visszavonására kerülhet sor – Donald Trump ezúttal a kubai nyitás politikáját fordítaná vissza, új korlátozások bevezetésével.

A kubai nyitás politikáját érintő változtatásokat készül  bejelenteni Donald Trump amerikai elnök – jól értesült források szerint a szóban forgó változtatások jelentősen szigorítanák a két ország közötti gazdasági-kereskedelmi együttműködés és az amerikai állampolgárok a szigetországba való utazásának feltételeit.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Megtöltik Kubát beruházásokkal a kínaiak

Kuba hatalmas lehetőség az amerikai utazási irodáknak

Januári beiktatását követően Trump arra utasította csapatát, hogy készítse el a kubai nyitás politikájának átfogó felülvizsgálatát egészen 2014 végéig visszamenőleg, amikor is a két ország helyreállította diplomáciai kapcsolatait.

Az idézett források szerint az amerikai elnök az elkövetkezendő hetekben Miamiban fog beszédet tartani, ahol ismerteti a kubai nyitás politikájának szigorítására vonatkozó részleteket.

A szigorítás egyik leghangsúlyosabb pontjának értelmében megtiltanák az amerikai vállalatoknak, hogy bármilyen, a Kubai Forradalmi Fegyveres Erőkkel (FAR) kapcsolatban álló céggel tárgyaljanak, emellett pedig szigorítanák az amerikai állampolgárok szigetországba való utazásának feltételeit is.

Egyes források szerint az is elképzelhető, hogy az amerikai államfő érvényteleníti a 2014-ben még az elődje, Obama elnök által tető alá hozott megállapodást Kubával, mert „jobb megállapodást kell kidolgozni”, ahogyan erről Reince Priebus, a Fehér Ház – akkor még leendő – kabinetfőnöke beszélt még tavaly novemberben a Fox televízió egyik politikai vitaműsorában.

Priebus akkor azt is elmondta, hogy Donald Trump elnökként abszolút véget akar vetni a kubai nyitás politikájának abban az esetben, ha nem történik változás a kubai politikában.

Habár Trump nem tervezi a  diplomáciai kapcsolatok megszakítását és az Egyesült Államok kubai nagykövetségének bezáratását sem tervezi, a források szerint a kubai nyitás politikájának szigorítását célzó változtatások korántsem csak szimbolikusak.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI/EFE

Friss hírek