Kína és az EU az Egyesült Államok nélkül is beleáll a klímaegyezménybe

Az Egyesült Államok kormányzatának döntésétől függetlenül, feltételek nélküli támogatásáról fogja biztosítani a párizsi klímaegyezményt Kína és az Európai Unió a felek képviselőinek kétoldalú brüsszeli találkozóján – közölték uniós tisztségviselők szerdán.

„Közös nyilatkozatot fogunk kiadni a klímaváltozásról, amelyben hangsúlyozzuk, hogy Kína és az EU végre fogja hajtani a megállapodásban foglaltakat” – mondta egy névtelenséget kérő illetékes.

„A párizsi egyezmény akkor is hatályban marad, ha Donald Trump elnök végül kilépteti az Egyesült Államokat a szerződésből” – tette hozzá.

Donald Trump ezen a héten jelenti be döntését a klímaegyezménnyel kapcsolatban. A gyors és többnyire megbízható információiról ismert Axios hírportál meg nem nevezett, de a döntést állítólag közvetlenül ismerő forrásokra hivatkozva már hétfőn azt jelentette: Trump kilépteti az Egyesült Államokat az egyezményből.

Az amerikai kilépés valószínűségét erősíti az, hogy Trump európai tárgyalásai idején 22 republikánus szenátor – köztük a szenátus republikánus frakciójának vezetője, Mitch McConnell – nyílt levélben sürgette Trumpot, hogy tartsa be választási ígéreteit, és léptesse ki az országot a klímavédelmi egyezményből.

Csütörtökön kétnapos csúcstalálkozó kezdődik az Európai Unió és Kína között Li Ko-csiang kínai kormányfő, valamint Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság és Donald Tusk, az Európai Tanács elnökének részvételével.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Friss hírek