Trumppal szembeni frusztráció állhat Merkel hétvégi beszéde mögött

A szeptemberi német szövetségi parlamenti választás, az Európa-barát Emmanuel Macron francia államfővé választása, illetve a Donald Trumppal szembeni frusztráció állhatnak annak a hátterében, hogy Angela Merkel német kancellár a transzatlanti kapcsolatok megváltozásáról beszélt egy vasárnapi rendezvényen –  írta a Reuters hírügynökség elemzésében névtelenül nyilatkozó német és európai tisztségviselőkkel folytatott beszélgetések alapján.

A közvélemény-kutatások szerint a Merkel vezette jobbközép CDU/CSU ugyan mostanra kényelmes, két számjegyű előnyre tett szert legfőbb riválisával, a Német Szociáldemokrata Párttal (SPD) szemben, mégis sokan tartanak attól, hogy ha esetleg az SPD Trump-ellenes kampányba fog, az olyan színben tüntetheti fel Merkelt, mint aki túlságosan elnézően bánik az új amerikai elnökkel. Az SPD egyértelművé tette, hogy Trump nyomására nem lenne hajlandó növelni Németország védelmi kiadásait, miközben Merkel eddig a politikai kockázatok ellenére is támogatta a kiadások emelését.

Belpolitikai célzata is lehet tehát annak, amikor a német kancellár arra utal, hogy Németországnak el kell majd határolódnia Trumptól, és Európának saját kezébe kell vennie a sorsát. Ezzel új keretbe is tudja helyezni a védelmi kiadások növelésének kérdését: most már nem Trump kívánságának teljesítéséről van szó, hanem egy hatékony és az Egyesült Államoktól független európai védelmi kapacitás kiépítéséről.

Hamburgban rendezik meg július elején a világ legfejlettebb ipari államai mellett a legnagyobb feltörekvő országokat is összefogó G20-csoport csúcstalálkozóját.  Merkel eddig arra törekedett, hogy a Trump-adminisztrációt a konszenzus irányába terelgesse olyan fontos kérdésekben, mint a szabadkereskedelem, az éghajlatváltozás és a migráció. A múlt heti taorminai G7-csúcstalálkozón azonban kiderült: ez a stratégia nem biztos, hogy működik. Az Egyesült Államokkal kapcsolatos retorika megváltoztatásával a német kancellár lényegében elismeri: nem tudja garantálni a hamburgi találkozó eredményességét, és Washington „kipécézésével” csökkenti annak a kockázatát, hogy őt tegyék felelőssé a G20-találkozó esetleges kudarcáért két hónappal a németországi választás előtt.

Angela Merkel nem fogalmazott volna ilyen nyíltan a transzatlanti kapcsolatokról Emmanuel Macron francia elnökválasztási győzelme előtt – vélekednek német tisztségviselők. A német kancellárhoz hasonlóan gondolkodó, szintén Európa-barát Macron olyan megbízható partner Merkel számára, akivel Németország előre tud lépni az uniós biztonsági együttműködés, a migráció és az eurózóna reformja terén. Német források szerint a két vezető láthatóan remekül kijött egymással a szicíliai G7-találkozón.

Kapcsolódó anyagunk: Merkel és Macron újraalapítaná az EU-t

Az önállóbb Európa melletti kiállással Merkel a saját pártján belül azoknak a konzervatívoknak, akik kétkedve fogadták Macron egyes merészebb elképzeléseit az eurózónával kapcsolatban, azt üzenheti, hogy készüljenek fel arra, hogy muszáj lesz kompromisszumot kötni. A Trump-jelenséget arra használja fel, hogy kifejezésre juttasson egy még inkább Európa-párti politikát, és tesztelje a terepet egy Franciaország felé még nyitottabb politika számára. Egyúttal Nagy-Britanniának is szánhatta a szavait, mivel Berlin továbbra is attól tart, hogy Londonnak irreális elképzelései vannak a Brexit megvalósításáról.

A müncheni „sörsátras beszéd” hátterében állhat az is, hogy Németországban komoly hullámokat kavart Trump első európai látogatása. A dolgok már Brüsszelben sem mentek jól, amikor Trump egy uniós tisztségviselőkkel folytatott zárt tanácskozáson ismét bírálta a német külkereskedelmi mérleg többletét. A frusztráció csak tovább erősödött a NATO-csúcstalálkozón, ahol Trump újra szóvá tette, hogy a katonai szövetség tagjai hatalmas összegekkel tartoznak, viszont nem ejtett szót a kollektív védelemről rendelkező 5. cikkelyről és Oroszországról sem mint a NATO-val szembeni fontos fenyegető tényezőről.

Végül a taorminai G7-tanácskozáson hat ország került szembe az Egyesült Államokkal a klímaváltozás és a migráció kérdésében. A politikai kérdéseken túl a protokolláris eseményeken okozott némi megütközést Trump olykor különös viselkedése, például a montenegrói kormányfő félrelökése vagy határozott erejű kézszorításai – jegyezte meg a Reuters.

Rossz érzést keltett a találkozó résztvevőiben, hogy Trump nem volt hajlandó ott nyilatkozni: felmondja-e a párizsi klímamegállapodást, ehelyett a Twitteren közölte, hogy majd ezen a héten fog dönteni a kérdésben. Merkel határozott szavai talán Trumpnak is szólhattak, jelezve, hogy a döntése ebben az ügyben tényleges következményekkel fog járni Washingtonnak a Berlinhez és más partnerekhez való viszonyában.

Korábban írtuk: Trump mégiscsak szakítana a klímaegyezménnyel?

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »