Forrósodik a helyzet a Koreai-félszigeten

Amerikai hadászati bombázók gyakorlatoztak Dél-Koreában közösen a helyi erőkkel közölték – kedden Szöulban. A manőverekben B-1B típusú harci gépek vettek részt.

Az észak-koreai média azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy a gépek a nukleáris bombatámadás ismereteit sajátították el. Mún Szang Gjun, a dél-koreai védelmi tárca szóvivője azt mondta, hogy a gyakorlatot hétfőn tartották, de részletekkel nem szolgált.

Phenjan 2016 eleje óta két kísérleti atomrobbantást és számos ballisztikusrakéta-tesztet hajtott végre, legutóbb május 29-én végzett rakétakísérletet. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) élesen elítélte a kísérleteket, egyben kilátásba helyezte az ország ellen bevezetett büntetőintézkedések további szigorítását. A BT szerint Phenjan kihívó magatartása aláássa a térség biztonságát, ezért a testület felszólította, hogy mondjon le a rakéta- és nukleáris kísérleteiről.

Kapcsolódó cikkünk: Kim csillagai: ez a trió áll Észak-Korea rakétaprogramja mögött

Ennek ellenére Kim Dzsong Un észak-koreai vezető nemrégiben arra utasította a fegyveres erőket, hogy mielőbb „folytassák a nukleáris robbantási kísérleteket az újonnan kifejlesztett nukleáris robbanófejekkel”.

A KCNA phenjani hírügynökség vasárnap pedig arról számolt be, hogy Kim Dzsong Un legutóbb egy új fejlesztésű légelhárító rendszer tesztelését felügyelte, majd elrendelte a berendezés tömeges gyártásának megkezdését.

Észak-Korea megerősítette a hétfői rakétakísérlet hírét

A KCNA észak-koreai hírügynökség jelentése szerint a kommunista ország vezetője, Kim Dzsong Un maga felügyelte a „precíziós irányítórendszerű ballisztikus rakéta tesztelését”, és elrendelte még erősebb stratégiai fegyverek kifejlesztését.

Un hangot adott meggyőződésének, hogy országa még nagyobb ugrást hajt végre afelé, hogy jókora „ajándékcsomagot küldjön a jenkiknek” megtorlásul az amerikai provokációkért – írta a KCNA. „Ahányszor csak híre kél fényes sikereinknek, a jenkiket még inkább félelem tölti el, a dél-koreai bábhadsereg harci szelleme pedig egyre gyengül” – fogalmazott Kim Dzsung Un.

Észak-Korea hétfőn Scud típusú, rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát bocsájtott fel, amely hat percet repült és 450 kilométert tett meg, mielőtt a Japán-tengerbe csapódott. A Reuters brit hírügynökség megjegyzi, hogy az észak-koreai média rendre egy nappal később kürtöli világgá az ilyen rakétakísérleteket.

  • További cikkeink a témában:

Forrás: MTI/Reuters/AFP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »