Kedden még kormányfő, szerdán már elnök

Lemondott a miniszterelnöki tisztségéről kedden Aleksandar Vucic megválasztott szerb elnök, aki másnap leteszi az államfői esküt.

Az új kormányfő kinevezéséig ideiglenes miniszterelnöke lesz a nyugat-balkáni országnak Ivica Dacic külügyminiszter személyében, aki korábban már volt Szerbia kormányfője. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a kormány megbízatásának további három évében ki lesz a nyugat-balkáni ország miniszterelnöke, az új elnök várhatóan a következő három hét során ismerteti jelöltje nevét. A várakozások szerint az új miniszterelnök kinevezésével egy időben kormányátalakításra is lehet számítani.

Kormányfőként tartott utolsó sajtótájékoztatóján megköszönte a támogatást, a választáson ugyanis a szavazók több mint 55 százaléka adta rá a voksát. Emellett értékelte kormánya munkáját. Kiemelte, az utóbbi két és fél évben csökkent a munkanélküliség, bővült a gazdaság, és további növekedésre számítanak, újabb béremeléseket terveznek, és folytatódik az európai uniós integráció. Hozzátette: Szerbia stratégiai célja az európai uniós csatlakozás, de továbbra is fenn kívánja tartani a jó kapcsolatot Oroszországgal és Kínával, folytatni a párbeszédet Koszovóval.

Aleksandar Vucic kedden mondott le miniszterelnöki tisztségéről, és szerdán teszi le az elnöki esküt. Ez volt az első alkalom Szerbia történetében, hogy egy hivatalban lévő miniszterelnök a köztársasági elnöki tisztségért indult. Az elnök hivatalos és ünnepélyes beiktatási szertartását június 23-án tartják.

Köztársasági elnökként Aleksandar Vucicnak inkább csak protokollfunkciói lennének, ám mivel nem mond le a Szerb Haladó Párt (SNS) elnöki tisztségéről, a parlamenti többségen keresztül továbbra is befolyásolhatja a szerb politikát. Emellett a sajtó találgatásai szerint az új miniszterelnök is csak báb lesz az elnök kezében, így voltaképpen továbbra is Aleksandar Vucic vezeti majd Szerbiát.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »