Újabb támadást indítottak Moszulban az IÁ ellen

Az iraki kormányerők megindították szombaton a támadást az Iszlám Állam (IÁ) kezén lévő utolsó moszuli városrész visszafoglalására – közölte szombaton a dzsihadisták elleni harcok közös hadműveleti parancsnoksága.

Az iraki légierő előző este röpcédulákat dobott le, arra szólítva fel a lakosságot, hogy hagyja el a városrészt, amely jórészt az óvárost és a Tigris folyó nyugati partján fekvő három szomszédos kerületet foglalja magába. A támadásban a hadsereg, a rendőrség és a terrorellenes egységek kommandósai vesznek részt.

Ezekben a moszuli városrészekben mintegy 250 ezer ember él, és a segélyszervezetek féltik az onnan menekülők biztonságát. Attól is tartanak, hogy a dzsihadisták élő pajzsként fogják használni a civileken, akiknek alig van vizük és élelmük, ráadásul nincs áramellátás és a kórházi szolgáltatások is csak korlátozottan vehetők igénybe.

Az észak-iraki Moszul visszafoglalása gyakorlatilag az IÁ által három éve kikiáltott „kalifátus” iraki részének végét jelentené. Az IÁ vezetője, Abu Bakr al-Bagdadi Moszult tette meg a „kalifátus” székhelyévé – ez az utolsó iraki nagyváros, amely még az dzsihadisták kezén van.

Elesett az iráni Forradalmi Gárda egyik magas rangú parancsnoka szombaton az észak-iraki Moszul visszafoglalásáért folyó harcokban – jelentette szombaton a Tasnim iráni félhivatalos hírügynökség.

„Saaban Nasszíri paracsnok mártírhalált halt a Moszul felszabadítására irányuló hadműveletben” – idézi a Tasnim a Forradalmi Gárda közleményét.

Az iráni Forradalmi Gárda a fő támogatója a Népi Mozgósítás néven ismert, az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet ellen Moszultól nyugatra harcoló síita félkatonai erőnek. Saaban Nasszírit Baadzs mellett ölték meg, a város egyike az utolsó, még az IÁ ellenőrzése alatt lévő településeknek a szíriai határ mentén – írta a Masreg iráni hírportál.

A Népi Mozgósítás pénteken jelentette be, hogy visszafoglalták a Baadzs melletti Szindzsár katonai támaszpontot, közelebb nyomulva a szíriai határhoz.

Az amerikai légierő támogatását élvező iraki erők nyolc hónapja indították offenzívájukat Moszul visszafoglalására. A város felszabadítása a vártnál hosszabb ideig tart, a szélsőségesek ugyanis elvegyültek a civil lakosok között. Rejtett pokolgépekkel, gépkocsis és motorkerékpáros öngyilkos merényletekkel, orvlövészek bevetésével és aknatámadásokkal próbálták fékezni a kormányerők előrenyomulását.

Az óvárosi harcokban a legfőbb cél a középkori an-Núri nagymecset, és a mellette lévő híres ferde minaret visszafoglalása, amely felett 2014 óta lobog az IÁ zászlaja. A mecset elfoglalása jelképes jelentőséggel is bír, al-Bagdadi ugyanis ott kiáltotta ki az Irak és Szíria nagy részét magába foglaló kalifátust.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/AFP

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »