A General Motorst is berántották a dízelbotrányba

A General Motors ellen indított per a motorok elektronikus vezérlését szállító Robert Bosch LLC. vállalatot is bűnrészesként említi, most a Chevrolet és a GMC Duramax motorjai kerültek célkeresztbe.

Egy detroiti bíróságon gyűjtőkeresetet nyújtottak be a General Motors ellen 705 ezer dízelautó tulajdonosa képviseletében a motor emissziós értékei manipulálásának a vádjával. A kereset szerint a General Motors „Duramax” dízelmotorral szerelt nehéz pick-up modelljei, a Chevrolet Silverado és a GMC Sierra 2011-től 2016-ig terjedő modelléveinél a motorvezérlés szoftvere úgynevezett „Defeat Device” funkcióval rendelkezik, ami szükség esetén megváltoztatja a nitrogén-oxid-kibocsátási értékeket.

A GM közleményében alaptalannak nevezte az ellene felhozott vádakat és bejelentette, hogy minden tőle telhetőt meg fog tenni igaza védelme érdekében.

„A Duramax Diesel Chevrolet Silverado és GMC Sierra modellek minden tekintetben megfelelnek az EPA környezetvédelmi hivatal és a CARB (California Air Resources Board) előírásainak” – hangoztatja az autógyártó.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/dpa/AP

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »