Trump megcsapolná az olajipari bevételeket a költségvetési lyuk miatt

Négy amerikai szövetségi állam a Mexikói-öbölben milliárdokat veszíthet a jövőben, ha az elnök új költségvetésében egy javaslat megkapja a kongresszusi jóváhagyást.

A Fehér Ház egy olyan program befejezését javasolja, amely a tengeri olaj- és gázfúrásból származó bevételeket osztja szét az államok között – tenné ezt éppen akkor, amikor ezek a kifizetések jelentősen bővülnének.

Alabama, Louisana, Mississippi, és Texasamelyek mind republikánus többségű államok voltak a 2016-os választás során – most próbálják kitölteni a saját költségvetési hiányukat a tartósan alacsony olajárak közepette, a Fehér Ház új költségvetése viszont arra kérné őket, hogy az eddigi bevételük egy részét áldozzák fel.

A terv része az elnök arra irányuló erőfeszítéseinek, hogy megakadályozza az amerikai szövetségi hiány növekedését. Az olajbevételekből a jogdíj-megosztási program részeként azok az államok, melyek partjainál olajfúró tornyok helyezkednek el, egy évtized alatt 3,6 milliárd dollárt kaptak volna, a program megszüntetésével így ennyit takarítana meg a szövetségi kormány.

A kormányzat továbbá eladná a stratégiai olajtartalék felét, amitől 16,5 milliárd dollár bevételt vár az októberrel induló új költségvetési évben. 

További részletek

A 2006-os Gulf of Mexico Energy Security Act vagy más néven GOMESA programot azért hozták létre, hogy fellendítsék a part menti olajfúrásokat azzal, hogy részesedést adnak az államoknak a befolyó bevételekből abban az esetben, ha Washington tengeri területeket ad bérbe energetikai vállalatoknak kutatási és termelési célokra.

A program 2009 és 2016 között szerényen jövedelmezett, mindössze 36,5 millió dollárt hozott a résztvevő államoknak, de ezek a kifizetések várhatóan éppen az idei évben szöknének magasabbra és 2018-ra már 272 millió dolláros bevételt prognosztizálnak, miután egyre több partmenti blokk válik működőképessé. Az elnöki költségvetésben lévő becslés szerint a kifizetések 2022-re már 375 millió dollárra emelkednének.

A belügyminisztérium viszont most a program befejezését javasolja, indoklásuk szerint annak érdekében, hogy a szövetségi vizeken található közjavakból származó bevételből minden amerikai részesüljön, ne csak a partmenti államok polgárai.

Más vélemények szerint ugyanakkor azok az államok, melyeknek tengeri kilátását olajfúró tornyok tarkítják, nagyobb szeletet érdemelnének a tortából.

„A GOMESA program kritikus fontosságú azoknak a tengerparti államoknak, melyek vállalják a környezeti és gazdasági kockázatokat, és biztosítják az olaj- és gázipar számára az infrastruktúrát és a munkaerő többségét” – mondta az Alabamát képviselő republikánus kongresszusi képviselő Bradley Byrne.

Alabama és a többi állam jól ismeri ezeket a kockázatokat. A 2010-es BP katasztrófa, a Deepwater Horizon olajfúrótorony felrobbanása miatt keletkezett olajfolt 1.100 mérföldnyi partszakaszt szennyezett be, így a régió halászati és idegenforgalmi ágazatának több millió dolláros veszteséget okozott.

A program törlését indokolva a belügyminisztérium megjegyezte, hogy a partmenti államoknak még lesznek bevételeik a 20,8 milliárd dolláros BP-megállapodásból is, illetve a négy állam egy másik törvény alapján is jut már bevételekhez az olajkutak miatt. Az Outer Continental Shelf Lands Act nevű törvényen keresztül a GOMESA működése alatti hét évben további 279, 1 millió dollárral gazdagodtak a partmenti államok.

Louisiana demokrata kormányzója ugyanakkor azzal érvelt, hogy a washingtoni költségvetési terv elvonja az ígért forrásokat, amiből a part helyreállítását finanszíroznák.

A GOMESA program átalakítását egyébként már Barack Obama is megpróbálta, ő a kérdéses bevételt a természeti erőforrások védelmét szolgáló programba csoportosította volna át, azonban a képviselőház tavaly elfogadta Byrne módosítását, ami végül megakadályozta az átszervezést.

„Sikeresen megakadályoztuk az Obama-adminisztráció kísérletét a program megváltoztatására, és arra számítok, hogy ugyanez fog történni idén is” – nyilatkozta Byrne. „Ez a pénz a Mexikói-öbölnek jár.”

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: CNBC

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »