Franciaország besimerte, hogy különleges erőket küldött Szíriába

Első ízben ismerte be francia kormánytag, hogy különleges francia erők tartózkodnak Szíriában az Iszlám Állam terrorszervezet elleni fronton, de Sylvie Goulard, az új francia kormány védelmi minisztere pénteken egyben azt is hangsúlyozta, hogy Párizs nem szándékozik szárazföldi csapatokat vezényelni az arab országba Rakka visszafoglalásához.

„Francia szárazföldi egységek nincsenek Szíriában” – mondta a miniszter az Europe 1 rádióban. „Egy dolog különleges erőket bevetni, amelyek pontos műveleteket hajtanak végre. Más dolog tömegesen odavezényelni csapatokat” – tette hozzá.

„Az elgondolás az – még az amerikaiak számára is -, hogy hatékonyabbá tegyük a jelenlegi állományt” – jelentette ki Sylvie Goulard, de a részletekre nem tért ki. „Rakka az egyik cél, de vannak mások is” – tette hozzá a miniszter, aki stratégiai információk esetleges kiszivárogtatásának megelőzése céljából erről többet nem kívánt mondani.

Sajtóértesülések szerint Franciaország feltűnés nélkül veti be a különleges erőket, a szíriai kontingens létszámát néhány tucatnyira becsülik.

Az Egyesült Államok 900 katonai tanácsadót, különleges erők tagját, illetve haditengerészeti tüzérségi katonát vezényelt az arab ország északkeleti részébe. Franciaország már korábban jelezte, hogy a térségben állomásoztatott vadászgépeivel teljes mértékben kiveszi a részét az Egyesült Államok által vezetett, az Iszlám Állam ellen harcoló nemzetközi szövetségből, és katonai tanácsadói, valamint tüzérei állomásoznak Irakban is.

A nemzetközi szövetség jelentős légi támogatást biztosít az IÁ ellen harcoló szárazföldi erőknek – az észak-iraki Moszul visszafoglalásáért harcoló iraki erőknek csakúgy, mint az IÁ de facto szíriai fővárosa, Rakka visszahódításért novemberben hadműveletet indító ellenzéki Demokratikus Szíriai Erők (SDF) arab-kurd szövetségnek.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/AFP

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »