Irán folytatja rakétafejlesztési programját

Az iráni Forradalmi Gárda megépítette harmadik föld alatti ballisztikusrakéta-gyárát, és folytatja rakétafejlesztési programját – közölte Amir Ali Hadzsizade tábornok, a gárda egyik parancsnoka a Farsz félhivatalos iráni hírügynökség csütörtöki jelentése szerint.

Irán már korábban is jelezte, hogy semmilyen körülmények között nem állítja le ballisztikusrakéta-programját, és hangsúlyozta, hogy a rakétakísérletek nem sértik a nagyhatalmakkal 2015-ben kötött nukleáris megállapodást.

Az Egyesült Államok viszont az utóbbi hónapokban új szankciókat vezetett be Iránnal szemben, válaszul a Teherán által végrehajtott rakétatesztekre. A perzsa állam erre reagálva újabb amerikai személyeket és vállalatokat vádolt meg azzal, hogy megsértik az emberi jogokat és együttműködnek Izraellel.

A Perzsa(Arab)-öböl menti szunnita országok és Izrael is aggodalmának adott hangot a síita Irán ballisztikusrakéta-programja miatt, amely szerintük fenyegetést jelent a regionális biztonságra. “Természetes, hogy ellenségeinket, Amerikát és a cionista rezsimet bosszantja a rakétafejlesztési programunk, hiszen ők egy gyenge Iránt szeretnének a régióban” – reagált Hadzsizade a nemzetközi aggályokra.

Az iráni Forradalmi Gárda legutóbb márciusban hajtott végre sikeres ballisztikusrakéta-tesztet. Az iráni sajtó februárban is arról számolt be, hogy a Forradalmi Gárda több korszerű rakétát is bevetett az ország központi, sivatagos térségében tartott hadgyakorlatán.

Forrás: MTI/Reuters

Felkapott hírek

Friss hírek

Pristina, 2018. április 26.
Hashim Thaci koszovói elnök (j) és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke megbeszélést folytat Pristinában 2018. április 26-án. (MTI/EPA/Petrit Prenaj)

Koszovó elsődleges célja a teljes jogú EU-tagság elnyerése

Főként Koszovó európai integrációjáról, de a vízumliberalizációról és a Szerbiával fenntartott kapcsolat rendezéséről is tárgyalt csütörtökön Pristinában Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Hashim Thaci koszovói elnök, s utóbbi leszögezte: Pristina számára továbbra is a teljes jogú európai uniós tagság elnyerése a legfontosabb cél.

Read More »
Phenjan, 2018. április 10.
Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (k) a párt központi bizottsága politikai bizottságának ülésén Phenjanban 2018. április 9-én. (MTI/EPA/KCNA)

Kim Dzsong Un egy nagy kérdőjel az USA számára

Az amerikai hírszerzési szakértők gőzerővel próbálják felvázolni Kim Dzsong Un személyiségét, hogy Donald Trump elnök tudja, tulajdonképpen kivel készül tárgyalóasztalhoz ülni. Az elemzők azonban óriási kihívással szembesülnek, ugyanis a titokzatos észak-koreai diktátorról nagyon kevesen tudnak bármi érdemlegeset.

Read More »