Irán folytatja rakétafejlesztési programját

Az iráni Forradalmi Gárda megépítette harmadik föld alatti ballisztikusrakéta-gyárát, és folytatja rakétafejlesztési programját – közölte Amir Ali Hadzsizade tábornok, a gárda egyik parancsnoka a Farsz félhivatalos iráni hírügynökség csütörtöki jelentése szerint.

Irán már korábban is jelezte, hogy semmilyen körülmények között nem állítja le ballisztikusrakéta-programját, és hangsúlyozta, hogy a rakétakísérletek nem sértik a nagyhatalmakkal 2015-ben kötött nukleáris megállapodást.

Az Egyesült Államok viszont az utóbbi hónapokban új szankciókat vezetett be Iránnal szemben, válaszul a Teherán által végrehajtott rakétatesztekre. A perzsa állam erre reagálva újabb amerikai személyeket és vállalatokat vádolt meg azzal, hogy megsértik az emberi jogokat és együttműködnek Izraellel.

A Perzsa(Arab)-öböl menti szunnita országok és Izrael is aggodalmának adott hangot a síita Irán ballisztikusrakéta-programja miatt, amely szerintük fenyegetést jelent a regionális biztonságra. „Természetes, hogy ellenségeinket, Amerikát és a cionista rezsimet bosszantja a rakétafejlesztési programunk, hiszen ők egy gyenge Iránt szeretnének a régióban” – reagált Hadzsizade a nemzetközi aggályokra.

Az iráni Forradalmi Gárda legutóbb márciusban hajtott végre sikeres ballisztikusrakéta-tesztet. Az iráni sajtó februárban is arról számolt be, hogy a Forradalmi Gárda több korszerű rakétát is bevetett az ország központi, sivatagos térségében tartott hadgyakorlatán.

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »