Marad az OPEC megállapodás még 9 hónapig

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamai úgy döntöttek csütörtökön, hogy kilenc hónappal, 2018. március 31-ig meghosszabbítják a kitermelés csökkentéséről szóló megállapodást – közölte egy névtelenül nyilatkozó OPEC-forrás.

A tagállamok miniszterei Bécsben ültek össze szokásos félévenkénti tanácskozásukra, az olajkartellen kívüli nagy olajkitermelő országok miniszterei délután csatlakoznak hozzájuk. A nem OPEC-tag olajexportőr országok, élükön Oroszországgal, minden bizonnyal ugyancsak az eddigihez hasonló feltételekkel vállalják a kitermelés további visszafogását.

Az OPEC 13 tagállama és a kartellen kívüli 11 nagy olajkitermelő ország tavaly decemberben állapodott meg arról, hogy az októberi szinthez képest január 1-jétől együttesen napi 1,8 millió hordóval fogják vissza a kitermelést fél éven keresztül. Az egyezség szigorú betartásának köszönhetően az olaj világpiaci ára szinte folyamatosan 50 dollár fölött állt az idén.

Hálid al-Falih, Szaúd-Arábia energetikai minisztere a tanácskozást megnyitó beszédében elmondta, hogy várakozásaik szerint idén egészséges kereslet mutatkozik a kőolajra, és 2018 első negyedévére többé-kevésbé stabilizálódik az olajpiac. A szervezet tagállamai és a kartellen kívüli országok továbbra is nagy figyelemmel követik a kőolajpiaci és a világgazdasági helyzet alakulását, valamint tanulmányozzák a piaci egyensúly visszaállításának felgyorsítását segítő lehetőségeket.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) tagjainak a száma 14-re emelkedett azután, hogy az olajkartell csütörtöki bécsi ülésén megszavazták Egyenlítői-Guinea felvételét.

A közép-afrikai ország napi olajtermelése 300 ezer hordó körüli, ami az egyik legkisebb az 1960-ban alapított szervezet tagjai között. A világ olajkereslete tavaly napi 95,05 millió hordó volt, ebből 32,49 millió hordót tett ki az OPEC tagországainak termelése.

Az OPEC-ben tavaly felfüggesztette tagságát Indonézia, miután nettó olajimportőrré vált, ami tagságot kizáró ok, miközben több mint egy évtized távolmaradás után visszalépett Gabon.

A kitermelést azért csökkentik, hogy helyreálljon a piaci egyensúly a túlkínálat mérséklése és a bőséges raktárkészletek apasztása révén, s ezáltal stabilizálódjon a kőolaj világpiaci ára. Az emelkedő olajárak azonban kitermelésük fokozására ösztönözték az amerikai palaolajipari vállalatokat, ami lassítja a piac kiegyensúlyozását, mivel a tartalékok továbbra is a rekordszint közelében mozognak.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken a határidős jegyzésekben, mivel a korábbi információkhoz képest nem történt meglepetés, a befektetők pedig már beárazták az olajkitermelést csökkentő megállapodás kilenc hónapra változatlan feltételekkel történő meghosszabbítását. Júliusi szállításra a Brent hordónkénti ára 1,24 százalékkal 53,29 dollárra, a WTI-é pedig 1,44 százalékkal 50,62 dollárra esett a csütörtök kora délutáni jegyzésekben.

Kapcsolódó anyagunk: Kuvait akár nagyobb mértékben is korlátozná az olajkitermelést

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »