Már Trump hiteltörténetére is kíváncsiak a demokraták

Amerikai demokrata párti törvényhozók levelet írtak szerdán a német Deutsche Bank elnök-vezérigazgatójának, amelyben Donald Trump elnök üzleti kapcsolatainak és esetleges oroszországi pénzügyi kapcsolatainak feltárását kérik tőle. A John Cryan elnök-vezérigazgatónak címzett levelet öt demokrata párti képviselő – köztük a Trump-ellenes megnyilvánulásairól ismert Maxine Waters – írta alá.

A törvényhozók tudni akarják a bank belső ellenőrzésének következtetéseit a Donald Trumpnak még ingatlanbefektetőként nyújtott kölcsönökről, azt vélelmezve, hogy így fény derülhet az esetleges oroszországi pénzügyi kapcsolataira is.

„A kongresszus nincs tisztában azzal, hogy a Deutsche Bank által Trump elnöknek nyújtott korábbi hitelek mögött orosz kormányzati garanciavállalás volt-e, vagy bármilyen más módon kapcsolódtak-e Oroszországhoz” – fogalmaztak a képviselőház pénzügyi bizottságának demokrata párti politikusai. Egyúttal kérték a banktól, hogy adja át a Trumpnak és közvetlen családtagjainak nyújtott hitelek teljes dokumentációját.

Elnökké választása előtt a Deutsche Bank mintegy 300 millió dolláros kölcsönt nyújtott Donald Trumpnak. Elemzők szerint a német bank várhatóan elutasítja majd a választ, az amerikai politikusoknak ugyanis nincs is felhatalmazásuk ilyen válasz kikényszerítésére.

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és a kongresszusi hírszerzési bizottságok vizsgálatot folytatnak Oroszország állítólagos beavatkozásáról a tavalyi amerikai elnökválasztási folyamatba. Ennek keretében Trump pénzügyeit nem vizsgálják, de – a The Wall Street Journal című lap értesülései szerint – a pénzügyminisztérium pénzmosással foglalkozó részlege a napokban küldi meg a szenátus hírszerzési bizottságának az Oroszországgal kapcsolatos adatait.

Kapcsolódó cikkeink:

Trump jelenlegi tanácsadóinál is felmerült az orosz kapcsolat
Újabb orosz kapcsolatfelvételek Trump választási kampánya ideje alatt
Volt CIA főnök: megalapozott az FBI vizsgálata az orosz szálak ügyében

Demokrata párti képviselők levelet írtak Steve Mnuchin pénzügyminiszternek is, azt kérve, hogy a minisztérium adja át a Donald Trumpot és Oroszországot érintő „kölcsönök, garanciavállalások és más hitelezési formák valamennyi dokumentumát”. A képviselők információkat kértek az egykor Donald Trump tulajdonában lévő kaszinókról is, amelyekről azt gyanítják, hogy azokban illegális pénzeket mostak tisztára.

A kérésre azt követően került sor, hogy a napokban előkerült egy három évvel ezelőtti interjú, amelyet Trump kisebbik fia, Eric Trump adott egy golffal foglalkozó szaklapnak. Ebben Eric Trump arról beszélt, hogy a Trump-golfpályák építésekor orosz pénzekre támaszkodtak. „Nem támaszkodunk amerikai bankokra” – fogalmazott az ifjabb Trump, majd hozzátette, hogy a beruházásokhoz szükséges összegek Oroszországtól érkeznek.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »