Erdogan érvényesíti Ausztria elszigetelésére irányuló szándékát

Ausztria török nyomásra kiszorulhat a NATO partneri együttműködési programjaiból – jelentette kedden a Die Welt című német lap NATO-forrásokra hivatkozva.

A Die Welt online kiadásában közölt beszámoló szerint Ankara vétója miatt az osztrák haderő egységei nem gyakorlatozhatnak NATO-tagországok csapataival, és Ausztriát határozatlan időre kizárják az észak-atlanti szervezet partnerségi politikáját összefogó úgynevezett Partnerségi Együttműködési Menüből (Partnership Cooperation Menu – PCM).

A török vezetés azért szorítja ki Ausztriát, mert Bécs a török uniós csatlakozási tárgyalások megszakítását sürgeti, és osztrák politikusok bírálják Recep Tayyip Erdogan államfő tevékenységét. Döntést még kedden hoznak az ügyben, mert el akarják kerülni, hogy ez a „bosszantó téma” a csütörtöki csúcstalálkozó napirendjére kerüljön – írta a Die Welt magas rangú NATO-diplomatákra hivatkozva.

Erdogan elnök sajnos végül érvényesíti a fontos partnereink közé tartozó Ausztria elszigetelésére irányuló szándékát” – mondta a lap egy forrása. A fejlemény mindenekelőtt a Nyugat-Balkánt érintheti, de egyelőre nem tudni, hogy miként. Az biztos, hogy Ausztria jelentős szerepet vállal a térség stabilizálásában, egyedül a koszovói békefenntartó misszióban (KFOR) több mint 400 katonával vesz részt.

A semleges ország ugyan hivatalosan NATO-partner marad, de „nehéz lesz tartósan fenntartani az osztrák katonák részvételét a küldetésben, ha nem gyakorlatozhatnak a NATO-struktúrákon belül” – idézett a Die Welt egy forrást.

Ausztriában 1955-ben a parlament alkotmányerejű törvénybe iktatta az örökös semlegesség (immerwährende neutralität) elvét, amely szerint az ország nem lép be semmiféle katonai szövetségbe, és nem engedélyezi területén idegen támaszpontok felállítását. A semlegesség az osztrák önazonosság meghatározó része, és a külpolitika alapvető eleme.

  • Korábbi cikkeink a témában:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »