Tandíjmentességgel kampányol a brit Munkáspárt

A brit Munkáspárt ígéretet tett arra, hogy a szeptemberben kezdő egyetemi hallgatóknak már nem kell tandíjat fizetniük, amennyiben ők kerülnek kormányra.

A párt vezetője, Jeremy Corbyn azzal vádolta meg a konzervatívokat, hogy túl hosszú időre adósságba taszítják a diákokat azzal, hogy évente több mint 9.000 font tandíjat kell megfizetniük a hallgatóknak. A Munkáspárt azonban el akarja tüntetni ezeket az adósságokat az angliai egyetemek ingyenessé tételével.

A párt azt ígéri, 2018-ra megszünteti a tandíjakat, és megtérítik az első év költségeit azok számára is, akik idén szeptemberben nyernek felvételt. Azoknak a tanulóknak pedig, akik már korábban megkezdték tanulmányaikat, ezentúl nem kellene többet fizetniük a diplomájuk megszerzéséig .

A Munkáspárt becslése szerint a tandíjak megszüntetése mintegy 400.000 diákot érinthet idén ősztől, ha a számok változatlanok maradnak, és persze, ha sikerül nyerniük a júniús 8-ra kiírt előrehozott választáson. Ettől egyelőre távol állnak, de a lemaradásukat már jelentősen sikerült csökkenteniük, részben annak köszönhetően, hogy a Konzervatív Párt a nyugdíjasok szociális juttatásainak csökkentését helyezte kilátásba programjában.

A párt hozzátette, törekedni fog arra, hogy ingyenes oktatást biztosíthasson az EU-s diákok számára is, és a Brexit tárgyalások részeként kölcsönösen előnyös egyezményeket szeretnének kötni az uniós egyetemekkel.

A Munkáspárt igyekszik minél több hallgatói szavazatot megszerezni, beleértve azokat a 18 éveseket, akik megszerezték az A-Levelt, (az érettségi angliai megfelelője) és épp egyetemre készülnek, ettől remélve, hogy behozzák lemaradásukat a konzervatívokkal szemben.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Independent

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »