A világ vezetői közös fellépést sürgetnek a terrorizmus ellen

Az egész világot megrázta, hogy terrortámadást hajtottak végre hétfő éjjel egy teltházas manchesteri popkoncerten. Vezető politikusok kifejezték részvétüket, valamint felhívták a figyelmet, hogy közösen kell fellépni a terrorizmus ellen.

Spanyolország

Elítélte a manchesteri terrortámadást és részvétét fejezte ki a halálos áldozatok családtagjai felé Mariano Rajoy spanyol kormányfő kedden Twitter-üzenetében. A miniszterelnök rövid bejegyzésében mielőbbi felépülést kívánt a robbantás sebesültjeinek.

„Nyomorult tett” – így nevezte a támadást a spanyol külügyminiszter egy hétfő reggeli fórumon, amely egyperces néma főhajtással kezdődött az áldozatok emlékére. Alfonso Dastis hangsúlyozta: „nem állunk meg”, amíg a terroristák börtönbe nem kerülnek. A külügyminisztérium tudomása szerint az áldozatok között nincs spanyol állampolgár – tette hozzá.

A spanyol királyi ház Twitter-üzenetében azt írta: a jogállam nem adja meg magát a terrorizmusnak. Spanyolország Manchesterrel és az Egyesült Királysággal van – tették hozzá. Minden spanyol politikai párt vezetője elítélte a támadást.

Oroszország

Mély részvétét fejezte ki a manchesteri terrormerénylet miatt Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden a Theresa May brit miniszterelnöknek küldött táviratában – közölte a Kreml sajtószolgálata.

„Határozottan elítéljük ezt a cinikus, embertelen bűncselekményt. Arra számítunk, hogy a merénylet megrendelői nem kerülik el a megérdemelt büntetést” – hangsúlyozta üzenetében az orosz elnök. Putyin „megerősítette készségét a terrorellenes együttműködés növeléséhez a brit partnerekkel, mind kétoldalú alapon, mind pedig a széles körű nemzetközi erőfeszítések keretében” – idézte a TASZSZ az orosz elnök táviratát.

Az EU és a NATO vezetői

Ma együtt gyászolunk, holnap pedig együtt harcolunk azok ellen, akik el akarják pusztítani európai életstílusunkat – jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke kedden. Juncker közleményében szomorúságának adott hangot a terrortámadás miatt, és szolidaritását fejezte ki Theresa May brit miniszterelnökkel és a brit néppel. Kijelentette, mélyen megrázta, hogy a terrorizmus ismét félelmet akar gerjeszteni ott, ahol örömnek kell lennie, megosztottságot akar okozni ott, ahol a fiatalok és a családok ünnepelnek. „A gyáva támadások csak tovább erősítik elkötelezettségünket, hogy együtt dolgozzunk az ilyen gyalázatos cselekmények elkövetőinek legyőzésén” – fogalmazott.

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke Twitter-üzenetében sokkolónak nevezte a manchesteri robbantást. Kijelentette: „Imáink és gondolataink az áldozatokkal, a sérültekkel és azok családjaival vannak”.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke üzenetében együttérzéséről biztosította a támadás áldozatainak hozzátartozóit.

Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs politikáért felelős tagja mélységes megdöbbenésének adott hangot a „szörnyű események” miatt. Kijelentette: szorosan nyomon követi a fejleményeket. Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi biztosa felháborítónak nevezte a támadást, amelynek főként fiatalok voltak az áldozatai. Üzenetében szolidaritását fejezte ki az áldozatokkal, a családjaikkal és a brit néppel.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára üzenetében hangsúlyozta: az észak-atlanti szövetség Nagy-Britannia mellett áll a terrorizmus elleni küzdelemben. „Gondolataim a fiatalokkal, a barbár terrortámadás érintettjeivel vannak” – közölte a főtitkár.

Belgium

Charles Michel belga miniszterelnök támogatásáról biztosította Nagy-Britannia lakosságát, és szolidaritását fejezte ki az áldozatokkal. Jan Jambon belügyminiszter közölte, körlevelet küldtek a rendőrségnek, hogy fokozzák a biztonsági intézkedéseket a nagy tömegeket vonzó rendezvényeknek és fesztiváloknak helyt adó helyszíneken.

Németország

Németország kiáll Nagy-Britannia mellett, és tovább folytatja a küzdelmet a terrorizmus ellen – jelentette ki keddi közleményében Angela Merkel német kancellár. A politikus kifejezte részvétét a manchesteri robbantás áldozatainak, sebesültjeinek és a hozzátartozóknak, felfoghatatlannak nevezve, hogy valaki egy „vidám popkoncertet” használjon fel arra, hogy „oly sok embernek elvegye az életét, vagy súlyos sérüléseket okozzon neki”.

A támadás „csak tovább erősíti határozottságunkat, hogy brit barátainkkal együtt továbbra is fellépjünk mindazok ellen, akik ezeket az emberi életet megvető cselekményeket kitervelik és végrehajtják” – hangsúlyozta Merkel. „Biztosítom a nagy-britanniai embereket arról, hogy Németország kiáll mellettük” – tette hozzá a kancellár német és angol nyelven kiadott közleményében.

Kormányának több tagja is kifejezte részvétét. Sigmar Gabriel külügyminiszter Twitter-üzenetében hangsúlyozta: „gondolatban brit barátainkkal vagyunk”. Angol nyelven hozzátette, hogy „United we stand”, vagyis „Egységben az erő”. Thomas de Maiziere belügyminiszter közleményében kiemelte, hogy a német hatóságok minden lehetséges segítséget megadnak a brit partnereknek az ügy feltárásához. Hozzátette: „annyira alávaló tett ártatlan gyerekeket és fiatalokat alattomos módon legyilkolni, hogy nem is találni rá szavakat”. Martin Schulz szociáldemokrata (SPD) kancellárjelölt is részvétét nyilvánította az áldozatoknak és hozzátartozóiknak, Twitter-bejegyzésében hangsúlyozva, hogy a robbantás „felfoghatatlan szenvedést” okozott.

Az eset nyomán Németországban felerősödött a figyelem a következő nagy tömegrendezvény, a szerdán kezdődő Német Evangélikus Egyházi Napok (Deutscher Evangelischer Kirchentag) biztonsági vonatkozásai iránt. A hatóságok szerint a manchesteri támadás miatt nem kell átdolgozni a terveket. A több helyszínen vasárnapig tartó, várhatóan százezreket megmozgató rendezvénysorozat biztosításában eleve a lehető legnagyobb terrorveszélyből indultak ki, „ennél nagyobb készültség nem is lehetséges” – mondta egy magas beosztású biztonsági tisztségviselő a Der Tagesspiegel című lapnak.

Franciaország

A francia kormány Nagy-Britanniával együtt folytatja küzdelmét a terrorizmus ellen – jelentette ki keddi közleményében Emmanuel Macron francia államfő. A nyilatkozatban, amelyet az elnöki hivatal hozott nyilvánosságra, Macron bejelentette, hogy telefonon beszél Theresa May brit kormányfővel, és folyamatosan tájékozódik az éjszakai manchesteri támadással kapcsolatos vizsgálatról.

Édouard Philippe francia miniszterelnök „a leggyávább terrorizmusnak” minősítette a robbantást, különös tekintettel arra, hogy azzal szándékosan gyermekeket vettek célba. A kormányfő mély szomorúságát fejezte ki, és „a francia nép megingathatatlan barátságáról” biztosította a briteket.

Lengyelország

A terrorizmus a civilizációnkat érő halálos kihívás, közösen kell fellépni az európai értékek védelmében – írta kedden a manchesteri terrortámadásra reagálva, II. Erzsébet brit királynőnek címzett részvétnyilvánító levelében Andrzej Duda lengyel államfő. A terrorcselekmény „mindenkiben egyértelmű tiltakozást ébreszt, az áldozatok és hozzátartozóik iránt pedig a szolidaritás érzését kelti” – írta a lengyel elnök, hozzátéve, hogy a lengyelek imádkoznak az érintettekért.

„A terrorizmus a civilizációnkat érő halálos kihívás. Együtt kell kiállnunk Európa értékeinek, polgárainak szabadsága és biztonsága védelmében” – áll a levélben, amelynek írója a politikai felelősség, az elszántság és a bátorság nélkülözhetetlenségét hangsúlyozza. Ezek birtokában „együtt gátat vetünk a terrorizmus hullámának, amely a világunkat jelenleg érő egyik legsúlyosabb válság forrása”.

Beata Szydlo kormányfő a Theresa May brit miniszterelnöknek címzett levélben nyilvánított részvétet. „A nemzetközi közösségnek határozottan szembe kell szállnia a polgárok biztonságát veszélyeztető cselekményekkel” – írta, arról biztosítva brit partnerét, hogy Lengyelország szövetséges államként kész megadni az Egyesült Királyságnak a szükséges támogatást a közös európai értékek védelmét célzó intézkedésekhez.

Mariusz Blaszczak belügyminiszter brit hivatali partnerének, Amber Ruddnak címzett részvétnyilvánításban hangsúlyozta, hogy intenzívebbé kell tenni a terrorizmus elleni harcot.

A lengyel külügyminisztérium keddi hivatalos közleménye „különös elővigyázatosságra és a helyi hatóságok utasításainak betartására” hívta fel a Manchesterben nagy számban élő lengyeleket. A közlemény szerint ellenőrzik, hogy a támadásnak nem volt-e lengyel áldozata.

USA és Izrael

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök és a közel-keleti térségben tárgyaló Donald Trump amerikai elnök is kemény szavakkal ítélte el kedden az előző esti manchesteri robbantást.

A Palesztin Hatóság területén fekvő Betlehembe látogató Donald Trump legmélyebb részvétéről biztosította a terrortámadás halálos áldozatainak hozzátartozóit. „Abszolút szolidárisak vagyunk az Egyesült Királysággal” – mondta Trump, és „gonosz veszteseknek” nevezte a terroristákat. „Nem nevezném szörnyeknek őket, mert szeretnék ezt a kifejezést… Mostantól fogva veszteseknek hívom őket, mert azok: lúzerek, és ha többen is lesznek, akkor is csak vesztesek”- hangsúlyozta az amerikai elnök.

„Az utóbbi napokban, a külföldi utamon arról beszéltem, hogy társadalmunk nem tolerálhatja a vérontás folytatását, egy percig sem tűrhetjük tovább az ártatlan emberek lemészárlását, és a mostani támadásban főként ártatlan gyerekek voltak” az áldozatok – tette hozzá.

„A terroristákat és a szélsőségeseket, a segítőiket és a támogatóikat örökre ki kell zárni a társadalmunkból. Fel kell számolni ezt a gonosz ideológiát, vagyis teljesen el kell törölni, és védeni kell az ártatlanok életét”- hangoztatta Donald Trump.

Az izraeli kormány is elítélte, és rettenetes terrortámadásnak nevezte a történteket. „Részvétemet küldöm a meggyilkoltak családtagjainak, és gyors gyógyulást kívánok a sebesülteknek” – mondta Benjámin Netanjahu miniszterelnök. „A terrorizmus globális veszély, s a felvilágosult országok feladata, hogy mindenütt legyőzzék” – tette hozzá.

Izrael londoni nagykövetségén félárbocra eresztették a zászlókat a szolidaritás jeleként, és Mark Regev nagykövet együttérzéséről biztosította az áldozatok hozzátartozóit. „A szabad világ értékeit és kultúráját fenyegető iszlám terrorizmus elleni globális háború közepén vagyunk”- hangsúlyozta Jiszráel Kac hírszerzési miniszter is, és az országok közötti biztonsági együttműködést erősítését sürgette.

Ez a legsúlyosabb terrorcselekmény Nagy-Britanniában azóta, hogy 2005. július 7-én négy öngyilkos merénylő pokolgépeket robbantott három londoni metrószerelvényen és egy városi buszon, 52 embert megölve és több mint hétszázat súlyosan megsebesítve.

A legutóbbi súlyos nagy-britanniai terrortámadás március 22-én történt, amikor egy magányos merénylő, Khalid Masood járművével nagy sebességgel a gyalogosok közé hajtott a londoni Westminster híd járdáján, majd kocsijából kiszállva, a parlament épületénél késsel megölt egy rendőrt. A támadásnak a rendőrrel együtt öt halálos áldozata volt. A merénylőt a parlament fegyveres őrsége a helyszínen agyonlőtte.

Forrás: MTI/Reuters/TASZSZ

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »