Mit várhatunk Trump európai látogatásától?

Donald Trump amerikai elnök a héten Európába látogat, hivatalba lépése óta először. A CNBC megvizsgálta a találkozók piacokra és politikára gyakorolt esetleges hatásait.

Kikkel találkozik majd Trump?

Az elnök először az európai politika szívébe, Brüsszelbe látogat. A tervek szerint itt Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével, valamint Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével találkozik. Aarti Shankar, az Open Europe elemzője szerint ez a találkozó lesz „a pillanat, amikor meglátjuk, hogyan kapcsolódik majd Trump elnök a blokkhoz”.

Nem kevés feszültség volt Európa és az Egyesült Államok között Trump hivatalba lépése után, ugyanis az amerikai elnök nem rejtette véka alá, hogy üdvözli a Brexitet, sőt, a többi európai országnak is azt tanácsolta: kövessék Nagy-Britannia példáját. Trump protekcionista megközelítése ezután ugyancsak rányomta a bélyegét az EU-USA szabadkereskedelmi egyezményről (TTIP) folytatandó tárgyalásokra.

Ezután az elnök a NATO-csúcstalálkozóra megy, melyen a többi államfő is részt vesz. Ez is érdekesnek ígérkezik, miután Trump sokszor és határozottan felszólította a szervezet tagállamait, hogy növeljék védelmi kiadásaikat, különben „az Egyesült Államok mérsékelni fogja elkötelezettségét a szövetség iránt”.

„Európa számára prioritás lesz, hogy megértsék, milyen szerepet kíván játszani az Egyesült Államok a NATO-ban” – mondta Shankar. „Ezért nem biztos, hogy Brexit témája egyáltalán fel fog jönni Trump európai látogatása során” – tette hozzá.

A NATO tagjai 2014-ben vállalták, hogy 2024-ig a hazai össztermékük (GDP) legalább 2 százalékának megfelelő összegre emelik védelmi kiadásaikat. Ezt a szintet tavaly mindössze öt ország – az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Lengyelország, Görögország és Észtország – érte el.

Mi a találkozók politikai szerepe?

Politikai elemzők szerint a megbeszélések megadhatják az alaphangját az EU-USA partnerségnek Trump elnöksége idejére. Karel Lannoo, az Európai Politikai Tanulmányok Központjának vezérigazgatója például emlékeztetett arra is, hogy a csütörtöki NATO-találkozó lesz az első interakció Trump és a közelmúltban megválasztott francia elnök, Emmanuel Macron között, aki köztudottan EU-párti vezető.

Hogyan reagálnak majd a piacok?

A piacok igencsak aggódtak az elmúlt napokban, mivel Trump elnök egy meglehetősen csúnya ügybe keverte bele magát. A New York Times riportja szerint, melyet később az NBC News is megerősített, a kirúgott FBI-igazgató, James Comey egy kétoldalas feljegyzést készített Trumppal történt megbeszéléséről, melyben az elnök állítólag megkérte arra, hogy hagyja békén – az azóta már szintén kirúgott – Michael Flynn, volt nemzetbiztonsági főtanácsadót. Flynnről utóbb kiderült, hogy több tízezer dolláros honoráriumokat kapott a Russia Today orosz állami televíziótól és további tekintélyes összegeket utaltak át neki orosz vállalatoktól.

A Dow Jones például a múlt héten a 2017-es legrosszabb kereskedési napját élte meg, és a befektetők is biztosra mentek a jennel és az arannyal.

Kapcsolódó cikkeink:

Trump Brüsszelben megütött hangneme határozza majd meg a piaci teljesítményt, de a stratégák nem számolnak jelentős negatív reakciókkal. „Természetesen nem tudjuk előre megjósolni a kiszámíthatatlant, és Trump elnök esetében ebben eddig nem volt hiány” – mondta Tim Hayes, a Ned Davis Research fő befektetési stratégiája.

Dunder Borowoski, az Amundi makroökonómiai kutatási vezetője elmondta a CNBC-nek, hogy „Donald Trump Európában tett látogatása nem változtat semmit az európai befektetők szempontjából, az euróövezet ciklikus fellendülését továbbra is a hazai tényezők és az alkalmazkodó monetáris kondíciók táplálják”.

Forrás: CNBC / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »