Devizapiaci spekulációt sejt a brazil államfő a korrupciós vádak mögött

Az ellene folyó vizsgálat felfüggesztését kérte szombaton Brazília legfelsőbb bíróságától Michel Temer államfő.

Az elnök ellen az igazságszolgáltatás akadályozása és korrupciós bűncselekmények miatt indított vizsgálatot a főügyész, miután egy befolyásos brazil üzletember az ügyészséggel kötött vádalku keretében tett vallomásában azt állította, hogy Michel Temer és két hivatali elődje több millió dollár értékben jutott kenőpénzekhez. Egy hangfelvétel szerint Temer ráadásul hozzájárult egy tanú megvesztegetéséhez, hogy az illető hallgasson a Petrobras brazil olajvállalat korrupciós botrányának ügyében.

Michel Temer szombaton a nemzethez intézett televíziós beszédében hamisnak nevezte a felvételt, és azt állította, hogy manipulációra használták fel bizonyos üzleti körök érdekében. Az elnök azt kérte a legfelsőbb bíróságtól, hogy függessze fel az ellene folyó vizsgálatot a hangfelvétel hitelességének megvizsgálásáig.

Temer rámutatott, hogy az őt korrupcióval vádoló testvérek, Wesley és Joesley Batista, a világ legnagyobb húsfeldolgozó cégei között számon tartott JBS SA vállalat vezetői dollárra váltották át megtakarításaikat a botrányt kirobbantó felvétel közzététele előtti napon, kedden. Az elnök szerint a két üzletember valódi célja devizapiaci spekuláció volt, ugyanis az utcai tüntetésekhez vezető botrány miatt azonnal meredeken esni kezdett a brazil fizetőeszköz, a reál árfolyama.

Az egyik legnagyobb brazil napilap, a Folha de Sao Paulo című egy igazságügyi szakértő véleményére hivatkozva azt írta, hogy a Joesley Batista és Michel Temer beszélgetéséről készült hangfelvétel nem a nyers változat, több mint 50 helyen szerkesztették, a beszélgetés egyes részeit kivághatták, mielőtt május 17-én átadták az ügyészségnek és a bíróságnak.

Az elnöki hivatal már csütörtökön elismerte, hogy Temer márciusban találkozott Joesley Batistával. Tagadta viszont, hogy az államfő bármit tett volna annak érdekében, hogy a bebörtönzött Eduardo Cunha volt parlamenti alsóházi elnök ne tegyen tanúvallomást a Petrobras korrupciós botrányban.

Sajtóértesülések szerint Temer március 7-én beszélt Batistával, aki azt mondta, pénzt fordított arra, hogy megvásárolja Cunha hallgatását. „Ezt továbbra is fenn kell tartani” – állítólag ezt válaszolta erre az elnök.

Forrás: MTI/EFE/Reuters/TASZSZ

Friss hírek