Még nagyobb termeléscsökkentés lehet a 60 dolláros olaj ára

Az OPEC szakértői bizottsága több különböző forgatókönyvet is összeállított a szervezet jövő heti bécsi tanácskozása számára a világpiaci túlkínálat csökkentésére létrejött együttműködés elmélyítése érdekében – tájékoztatták pénteken a Reuters hírügynökséget a szervezet belső köreiből.

Az OPEC legnagyobb olajtermelője, Szaúd-Arábia és a szervezeten kívüli legnagyobb olajtermelő, Oroszország már a héten korábban megegyezett a termeléskorlátozási megállapodás határidejének jövő márciusig való kiterjesztésének szükségességében. A szaúdi olajminiszter azonban akkor egyértelműen a megállapodásnak a jelenleg érvényes feltételek melletti meghosszabbításáról beszélt.

Az OPEC tagállamok képviselőiből, valamint a szervezet bécsi székhelyű titkárságának a szakembereiből álló Economic Commission Board (ECB) bizottság viszont a szervezet és a szervezeten kívül olajtermelők jövő heti tanácskozására előkészített vitaanyagában a termelésnek a jelenleginél nagyobb csökkentésére is tesz javaslatot.

Az OPEC és a szervezeten kívüli olajtermelők május 25-én találkoznak Bécsben az idén január elsejétől követett és június 30-ig érvényes termeléskorlátozási megállapodásuk további sorsának a megvitatására.

A világpiaci olajárnak adott ugyan némi támogatást a kitermelés megállapodás szerinti csökkenése, a magas felhalmozott globális olajtartalék, valamint a megállapodástól távol maradt országok, különösen az Egyesült Államok termelésének a növekedése azonban megakadályozta a számottevő világpiaci emelkedést.

A januártól életbe lépett megállapodástól a felek azt remélték, hogy az olajár 60 dollárig emelkedik, de ezt a szintet még rövid időre sem sikerült elérni, a WTI típusú olaj februárban 55 dolláron tetőzött, jelenleg pedig 50 dollár körül folyik a kereskedés.

Forrás: MTI/Reuters/Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »