Komoly ára lenne az észak-koreai háborúnak

A Capital Economics gazdasági kutatóintézet legújabb jelentése szerint a drágább fogyasztói elektronika, a globális kereskedelem szétzilálása és a magasabb amerikai szövetségi adósság a legfontosabb következményei egy esetleges háborúnak a Koreai-félszigeten.

Az amerikai és a dél-koreai fegyveres erők beavatkozása az észak-koreai konfliktusba ugyan csak a legvégső lehetőség Washington és Szöul számára azon törekvésükben, hogy megállítsák Észak-Korea nukleáris fejlődését, de sokan úgy vélik, hogy a katonai akció kockázata folyamatosan nő: lassan nem lesz más megoldás a kommunista ország „megzabolázására”. Ezt nemrég Mun Dzse In új dél-koreai államfő is kilátásba helyezte.

Ha katonai akció tör ki a Koreai-félszigeten, az a globális iparágakat minden bizonnyal befolyásolni fogja, tekintettel az Egyesült Államok részvételének valószínűségére és a dél-koreai ökológiai lábnyom méretére.

Az okostelefonok árai emelkedni fognak

Dél-Korea a világ negyedik legnagyobb elektronikai árucikk gyártója – hozzáadott érték alapon -, ami a globális termelésnek csak mintegy hat százalékát teszi ki – áll a jelentésben. „Még egy viszonylag rövid katonai konfliktus is katasztrofális károkat okozna Dél-Korea gazdaságában” – állítja a Capital Economics, hozzátéve, hogy a gyártási szektor valószínűleg nagyon megsínylené a helyzetet.

Ha az elektronikai gyártás az Észak-Koreával folytatott háború során megsérülne, a vállalatok megpróbálnának alternatív szolgáltatókat találni, de a globális gazdaságnak nincs elég tartalékkapacitása az elvesztett dél-koreai teljesítmény kompenzálására. Ez azt jelenti, hogy világszerte sok vállalat kénytelen lesz leállítani a termelést, ami a különböző elektronikai termékek gyors és globális drágulását eredményezheti.

A probléma azonban nem áll meg itt: a drágább termékek hatással lehetnek ugyanis a fejlett gazdaságokra.

„Az amerikai elektronikai termékekre fordított kiadások, beleértve az okostelefonokat, a fényképezőgépeket, a tableteket és a számítógépeket, a fogyasztói inflációs kosár nagyjából 1 százalékát teszik ki. Ha a koreai háború megduplázza az árakat, az 1 százalékponttal növelné az amerikai inflációt” – figyelmeztetett a jelentés. Ez esetben a többi iparosodott ország is hasonló hatásokkal fog szembesülni, ezáltal a fogyasztók reál vásárlóereje csökken, és az alacsonyabb kiadások végül arra ösztönözhetik a központi bankokat, hogy kamatemelésekkel reagáljanak.

A globális kereskedelem megszakad

„A világgazdaságra gyakorolt legnagyobb hatás valószínűleg a globális kereskedelmi folyamatok megzavarása révén lesz érezhető, köszönhetően Dél-Korea mélyreható integrációjának a regionális és globális gyártási ellátási láncokba” – mondta a Capital Economics.

A világ tíz legforgalmasabb árukikötője közül kilenc Ázsiában található, beleértve a dél-koreai Puszan kikötővárost is. Így előbb-utóbb azok az országok is érintettek lesznek, amelyek közvetlenül nem vesznek részt a konfliktusban, ha a Koreai-félsziget túlságosan veszélyessé válik a térségben történő szállításhoz.

Az amerikai adósság növekedhet

„Egy esetleges elhúzódó háború jelentősen felemelheti a szövetségi adósságot az Egyesült Államokban, amely a GDP 75% -ában már így is elég magas” – állítja a jelentés. De mivel Washingtonnak jelenleg katonai fölénye van Phenjannal szemben, a Capital Economics úgy véli, hogy bármilyen konfliktus viszonylag rövid időtartamú lenne: „inkább hónapok, mint évek”.

Ha az Egyesült Államok részt vesz Dél-Korea háború utáni újjáépítésében, ez tovább növelheti Washington pénzügyi terheit. „Ha az USA ugyanolyan összeget költene Dél-Koreában az újjáépítésre, mint Irakban és Afganisztánban, a GDP további 30 százalékát adhatnák hozzá a nemzeti adóssághoz” – figyelmeztet a jelentés.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: CNBC

Felkapott hírek

Friss hírek

Pristina, 2018. április 26.
Hashim Thaci koszovói elnök (j) és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke megbeszélést folytat Pristinában 2018. április 26-án. (MTI/EPA/Petrit Prenaj)

Koszovó elsődleges célja a teljes jogú EU-tagság elnyerése

Főként Koszovó európai integrációjáról, de a vízumliberalizációról és a Szerbiával fenntartott kapcsolat rendezéséről is tárgyalt csütörtökön Pristinában Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és Hashim Thaci koszovói elnök, s utóbbi leszögezte: Pristina számára továbbra is a teljes jogú európai uniós tagság elnyerése a legfontosabb cél.

Read More »
Phenjan, 2018. április 10.
Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt első titkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke (k) a párt központi bizottsága politikai bizottságának ülésén Phenjanban 2018. április 9-én. (MTI/EPA/KCNA)

Kim Dzsong Un egy nagy kérdőjel az USA számára

Az amerikai hírszerzési szakértők gőzerővel próbálják felvázolni Kim Dzsong Un személyiségét, hogy Donald Trump elnök tudja, tulajdonképpen kivel készül tárgyalóasztalhoz ülni. Az elemzők azonban óriási kihívással szembesülnek, ugyanis a titokzatos észak-koreai diktátorról nagyon kevesen tudnak bármi érdemlegeset.

Read More »