Radikálisan csökkentik az atomenergia arányát a franciák

Franciaország 2025-re 50 százalékra tervezi csökkenteni az atomenergia arányát a lakossági energiafogyasztásban, és várhatóan bezárja a legrégebbi atomerőművét – közölte csütörtökön Nicolas Hulot, az új francia kormány környezetvédelmi minisztere.

„2025-re a tegnapihoz – és nem a holnapihoz – képest 50 százalékra csökkentjük az atomenergia arányát”- mondta a korábbi harcos környezetvédő a France 2 közszolgálati televízióban. Hulot megerősítette, hogy konzultációk után bezárják a fessenheimi atomerőművet.

Francois Hollande, az előző államfő legutóbb 2016-ban helyezte kilátásba az ország keleti részében működő atomerőmű bezárását, és azt is megerősítette, hogy a lakossági energiafogyasztásban a nukleáris energia jelenlegi 75 százalékos arányát 50 százalékra kívánja csökkenteni.

Fessenheim a legrégebben üzemelő atomerőmű Franciaországban. A 900 megawattos teljesítményű ikerblokkok 1977-ben kezdték meg a villamosenergia-termelést. Hat évvel ezelőtt a francia nukleáris hatóság (ASN) számos biztonsági elemzést követően jóváhagyta a reaktorblokkok üzemidejének meghosszabbítását tíz évvel. Francois Hollande azóta többször is ígéretet tett arra, hogy Franciaország végleg bezárja a létesítményt.

  • Korábban írtuk:

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »