Újratárgyalják a NAFTA egyezményt, ami Trump szerint egy katasztrófa

Az amerikai kormányzat csütörtökön hivatalosan elindította az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény (NAFTA) újratárgyalásának folyamatát abban a reményben, hogy kedvezőbb feltételeket tud kiharcolni az amerikai feldolgozóipari vállalkozások és munkások számára.

Robert Lighthizer, az Egyesült Államok kereskedelmi főképviselője az Egyesült Államok törvényhozásának tagjaihoz intézett levélben közölte, hogy elindítja a 90 napos konzultációt a kongresszussal és a közvéleménnyel, így augusztus 16-án megkezdődhetnek a tárgyalások a szerződésben részes másik két országgal, Kanadával és Mexikóval.

A tavaly novemberben amerikai elnöknek megválasztott Donald Trump azt ígérte a kampányban, hogy újratárgyalja a szomszédos országokkal megkötött szabadkereskedelmi megállapodást. Trump szerint az 1994-ben hatályba lépett szerződés egy katasztrófa, felgyorsította az iparvállalatok és a jól fizető feldolgozóipari munkahelyek Mexikóba való áttelepítésének folyamatát.

Lighthizer sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a NAFTA sikeres az amerikai mezőgazdaság, a befektetési szolgáltatások és az energia szektor szempontjából nézve, de a feldolgozóiparnak nem kedvezett. Hozzátette: reményei szerint 2017 végére le tudják zárni a tárgyalásokat a partnerekkel.

A kongresszus vezetőinek küldött levelében Lighthizer rámutatott, hogy a megállapodást korszerűsíteni kell a digitális kereskedelem, a szellemi tulajdonjogok, a munka- és környezetvédelmi szabályok, az állami tulajdonú vállalatok szabályozása, valamint az élelmiszerbiztonsági előírások terén.

A Trump-kormányzat kitartó unszolására Mexikó és Kanada április végén beleegyezett a NAFTA újratárgyalásába.

Donald Trump ellenzi a multilaterális szabadkereskedelmi egyezményeket. Választási ígéretéhez híven már első munkahetének első napján, január 23-án aláírta azt a rendeletet, amelynek értelmében az Egyesült Államok kilép a Csendes-óceáni Partnerség (TPP) nevet viselő egyezményből.

A növekvő kínai befolyás ellensúlyának szánt megállapodást 2016. február 4-én Aucklandban írta alá az ázsiai-csendes-óceáni térség 12 állama, amelyek együttesen a világgazdaság 40 százalékát képviselik.

Kapcsolódó anyagunk: Trump új szlogenje: Fogjuk Kanadára!

Forrás: MTI/Reuters

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »