Újabb orosz kapcsolatfelvételek Trump választási kampánya ideje alatt

Michael Flynn lemondatott nemzetbiztonsági főtanácsadó és Donald Trump amerikai elnök választási kampányának több más tanácsadója a kampány utolsó hét hónapjában legalább 18-szor telefonáltak, emaileztek vagy sms-eztek orosz tisztségviselőkkel vagy másokkal, akik kapcsolatban álltak a Kremllel – mondták meg nem nevezett volt és jelenlegi tisztségviselők a Reuters hírügynökségnek, amely csütörtökön számolt be ezekről.

Ezek a korábban nem ismert kapcsolatfelvételek is tárgyai azoknak a vizsgálatoknak, amelyeket az FBI, illetve kongresszusi biztosok folytatnak a választásokba történt feltételezett orosz beavatkozás és annak az ügyében, hogy Trump kampánystábjának volt-e kapcsolata Oroszországgal. Az eddig nem ismert kapcsolatfelvételek közül hat telefonbeszélgetés történt Szergej Kiszljak washingtoni orosz nagykövet és Trump tanácsadói – köztük Flynn – között – mondta három volt, illetve jelenlegi tisztségviselő, aki állítása szerint sokat tud ezekről az eszmecserékről.

A Flynn és Kiszljak közötti beszélgetések gyakoribbá váltak a november 8-i elnökválasztás után, mert ki akartak alakítani egy titkos kommunikációs csatornát Trump és Vlagyimir Putyin orosz elnök között az amerikai nemzetbiztonsági szerveket megkerülve. Ugyanis mindkét fél úgy gondolta, hogy az amerikai nemzetbiztonsági szervek ellenzik a kétoldalú kapcsolatok javítását. Erről négy jelenlegi tisztségviselő beszélt a Reutersnek.

A Fehér Ház és a kampánytanácsadók eddig négy találkozó megtörténtét erősítették meg kampánytanácsadók és Kiszljak között.

A Reutersnak beszámoló emberek azt mondták: nem találtak bizonyítékot arra az eddig megvizsgált kapcsolatfelvételekben, hogy a Trump-stáb és Oroszország törvénytelenséget követett volna el vagy összejátszott volna.

A Reuters szerint sem a Fehér Ház, sem az orosz külügyminisztérium, sem a washingtoni orosz nagykövetség nem reagált arra a kérésre, hogy kommentálja ezeket az értesüléseket.

A szóban forgó 18 kapcsolatfelvételkor az egyeztetések középpontjában az orosz-amerikai gazdasági kapcsolatok javítása, pragmatikus, üzleti szemléletű megközelítése, a felek közötti vitás kérdések félre tétele, az Iszlám Állam nevű terrorszervezet elleni harc összehangolása és az egyre magabiztosabb Kína elleni közös fellépés állt – közölték a források.

Kiszljak mellett történt kommunikáció Viktor Medvedcsuk oroszbarát ukrán oligarcha-politikussal is három nyilatkozó szerint, de azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a Trump-csapatból ki került vele kapcsolatba. Medvedcsuk tagadja, hogy bárkivel kapcsolatban lett volna a Trump-kampánytörzsből. Az ő lányának keresztapja Vlagyimir Putyin orosz elnök. Rajta, Kiszljakon és Flynnen kívül titkos a kiléte a kommunikációban részt vevő összes többi tisztségviselőnek.

Korábbi amerikai választási kampányok tisztségviselői elmondták a Reutersnek, hogy az elnökjelölti kampányok és a külföldi tisztségviselők közötti kapcsolatfelvételek soha nem voltak szokatlanok, de a Trump-kampány kivételesen intenzív kapcsolatban állt orosz tisztségviselőkkel. Richard Armitage republikánus párti volt külügyminiszter-helyettes például azt mondta: különösen azt tekintve volt sok a telefonbeszélgetés külföldi tisztségviselőkkel, hogy az Egyesült Államok akkor ellenséges hatalomnak, vagy legalábbis ellenfélnek tekintette Oroszországot.

Kapcsolódó anyagunk: Volt FBI-vezér vizsgálja az orosz szálat, a gazdagok megsínylik a botrányt

Forrás: Reuters/MTI

Friss hírek

Kinek ajánlott a hajbeültetés? (x)

A kopaszodás nem visszafordítható folyamat, így a hajbeültetés bizonyul az egyetlen hatékony megoldásnak a problémára megszüntetésére. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy alkalmasak vagyunk-e egyáltalán a beavatkozásra, illetve hogy milyen kritériumoknak kell megfelelnünk. 

Read More »