SPD: mostantól a tartalmi elemek kerülnek az előtérbe

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elkövetett hibákat a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választásokat felvezető kampány eddigi szakaszában – mondta Martin Schulz pártelnök-kancellárjelölt a Die Zeit című liberális német hetilap csütörtöki számában.

Az Európai Parlament volt elnöke az utóbbi három tartományi (Landtag-) választásból rendre vesztesen kikerült párt helyzetéről közölt összeállításban kiemelte, hogy az év elején, amikor elvállalta a kancellárjelölti feladatokat és 100 százalékos támogatottsággal megválasztották elnöknek – és megjelenésének hatására a párt támogatottsága a történelmi mélypontot jelentő 20-23 százalékos szintről 30 százalék fölé emelkedett – azonnal figyelmeztetett a hirtelen felerősödött személyes népszerűségében, a “Schulz-őrületben” (Schulz-Hype) rejlő veszélyekre. Azonban “nem tudom kizárni, hogy én magam is a hatása alá kerültem” – tette hozzá.

Mint mondta, személyes hibája az is, hogy sokáig nem hallgatott a megérzésére, amely azt diktálta volna, hogy erőteljesebben mutassa meg a választók előtt az SPD programjának tartalmi elemeit. Helyette inkább annak figyelembe vételével politizált, hogy három tartományban Landtag-választás következik, mindenütt helyi sajátosságokkal.

Ennek a szakasznak most vége, “nincsenek már tartományi választások, amelyekre pártelnökként tekintettel kell lennem, csak a szövetségi politika van, ezért többször hallgatok majd az intuíciómra”. Ez pedig azt jelenti, hogy a konkrét tartalmi elemek kerülnek az előtérbe.

Martin Schulz arról is beszélt, hogy az SPD erős érzelmekkel telt párt, amelyben a hangulat éppen úgy tud nagyon magasra emelkedni, mint a mélybe zuhanni, de azt is érezni, hogy a szociáldemokraták három vereség után nem adják fel, hanem küzdeni akarnak.

Az SPD elnöksége várhatóan a május 22-i ülésén fogadja el a választási program tervezetét, amelyet június 25-én egy rendkívüli kongresszuson véglegesítenek majd. A tervezetből eddig kiszivárgott részletek szerint a szociáldemokraták erőteljesen rendpárti programmal készülnek a szeptember 24-i Bundestag-választásra.

A többi között azt ígérik, hogy egy SPD-s vezetésű kormány 15 ezer fővel növeli a rendőrség létszámát és kiterjeszti a videokamerás köztéri biztonsági megfigyelő rendszereket, büntetésük letöltése után haladéktalanul kitoloncolja az országból a súlyos bűncselekményért elítélt külföldieket és a “zéró tolerancia” elvét érvényesíti a szélsőséges, gyűlöletet prédikáló muzulmán hitszónokokkal szemben. A szélsőséges mecsetközösségeket fel is számolja, finanszírozásukat ellehetetleníti – áll a tervezetben, amelyben az is szerepel, hogy jobban meg kell védeni az uniós külső határokat az illegális migrációval szemben, mert csak így lehet biztosítani a szabad mozgást az EU-n belül.

Az SPD országos választói támogatottsága a legutóbbi mérések szerint 26-27 százalékos, ami ugyan mintegy 3 százalékponttal meghaladja a Martin Schulz megjelenése előtti szintet, de messze elmarad a márciusi 32-33 százalékos csúcsértéktől és alig haladja meg az előző, 2013-ban tartott Bundestag-választáson elért 25,7 százalékot.

Közben a legnagyobb vetélytárs, az Angela Merkel kancellár vezette CDU/CSU jobbközép pártszövetség folyamatosan erősödik, támogatottsága az év elején regisztrált 30-33 százalékos szintről 36-38 százalékra emelkedett, megközelítve a 2013-ban elért 41,5 százalékot.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

cdu-csu-spd

Újra a nagykoalíciónak áll a zászló Németországban

Egyre többen állnak ki a nagykoalíció folytatása mellett a Német Szociáldemokrata Pártban, hangsúlyozva, hogy az úgynevezett Jamaica-koalícióról szóló tárgyalások kudarca új helyzetet teremtett, amelyben már nem lehet elutasítani a kormányzást az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió és testvérpártja, a bajor Keresztényszociális Unió szövetségével.

Read More »
epa06307554 A handout photo made available by Dalai Nohra  shows Lebanese Prime Minister Saad Hariri speaks During a conference under slogan Together against piracy' in Beirut, Lebanon, 03 November 2017 (Issued 04 November 2017). Hariri announced on 04 Novermber 2017 that he resigns from the Prime Minister's office. According to media reports, Hariri said that the current political climate reminds him with the time before the assassination of his father, former Lebanese Prime Minister Rafic Hariri, and he also mentioned Iran's influence in his country, and the region. Hariri came into office for his second term on 18 December 2017.  EPA/DALATI NOHRA HANDOUT  HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Egyelőre tisztségében marad a libanoni kormányfő

A hazájába két és fél hetes távollét után visszatérő Szaad Haríri libanoni miniszterelnök a tévében közvetített nyilatkozatában elmondta, benyújtotta hivatalos lemondását Michel Aun köztársasági elnöknek, aki nyomatékosan javasolta, várjon vele, engedjen teret a lemondás okairól és politikai hátteréről folytatandó párbeszédnek. Hozzátette, hogy elfogadja az elnök javaslatát.

Read More »