Nixonhoz kezdték hasonlítani Trumpot, zuhan az amerikai tőzsde

Rég nem látott mínuszban indították a kereskedést az amerikai tőzsdék szerdán arra reagálva, hogy Donald Trump az FBI-főnök menesztésével és az azóta napvilágra került nyugtalanító információkkal pár nap alatt eljutott oda, hogy az 1974-ben megbukott Nixonhoz hasonlítsák.

A Dow Jones index 176 pontos mínuszban nyitott szerdán, annak hatására, hogy Trump elnök egy meglehetősen csúnya ügybe keverte bele magát. A New York Times riportja szerint, melyet később az NBC News is megerősített, a kirúgott FBI-igazgató, James Comey egy kétoldalas feljegyzést készített Trumppal történt megbeszéléséről, melyben az elnök állítólag megkérte arra, hogy hagyja békén – az azóta már szintén kirúgott – Michael Flynn, volt nemzetbiztonsági főtanácsadót. Flynnről utóbb kiderült, hogy több tízezer dolláros honoráriumokat kapott a Russia Today orosz állami televíziótól és további tekintélyes összegeket utaltak át neki orosz vállalatoktól.

A kérés ténye már nem is igazán vitatott, csak annak hangneme – azzal ugyanis, ha Trump elnöki minőségében utasítaná az FBI vezetőjét egy őt is érintő vizsgálat beszüntetésére, a törvény szerint az igazságszolgáltatást akadályozná, ami súlyos jogsértésnek számít és épp egy hasonló eset vezetett Richard Nixon 1974-es lemondásához, amit a történelem Watergate-ügyként ismer.

A piacok tehát most éppen azt kezdik el beárazni, hogy esetleg semmi nem lesz Trump beígért adóreformjából, a társasági adó csökkentéséből és a gazdaságot fellendítő infrastruktúrafejlesztésekből, hanem helyette egy jó kis belpolitikai válságot kap a nyakába az ország.

A Dow Jones index mindezek hatására 220 pontos mínuszban jár, amire Trump győzelme óta nem volt példa, a dollár pedig zuhan az euróval szemben, már 1,1140-nél jár, ami szintén idei csúcs.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Bloomberg / CNBC

 

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »