A dél-koreai elnök szerint lassan elkerülhetetlen a katonai konfliktus Phenjannal

Nagy a konfliktus valószínűsége Észak-Koreával – jelentette ki Mun Dzse In dél-koreai államfő szerdán az Edaily koreai hírportál beszámolója szerint.

Mun nyilatkozatában arra az álláspontra helyezkedett, hogy Phenjan nukleáris és rakétaképességei gyorsan fejlődtek az elmúlt időszakban. Ezért „nagyon is lehetséges”, hogy a két országot elválasztó demarkációs vonalnál katonai konfliktus robban ki – tette hozzá.

Harry Harris tengernagy, az amerikai csendes-óceáni parancsnokság vezetője egy tokiói elemzőintézetben tartott előadásában kijelentette szerdán, hogy Észak-Korea legutóbbi katonai lépéseivel egyenes út vezethet egy katasztrófához, és óva intette a nemzetközi közösséget attól, hogy elbizakodott legyen az egyre feszültebb koreai-félszigeti helyzetben. A tábornok előtte találkozott japán vezetőkkel, és főleg az észak-koreai nukleáris és rakétaprogramról tanácskoztak.

Észak-Korea vasárnap sikeres kísérletet hajtott végre egy új fejlesztésű, közepes hatótávolságú ballisztikus rakétával, amely nukleáris robbanótöltet hordozására is képes. Bővebben

Kapcsolódó cikkünk: Észak-Korea meglepte a világot, de nem tudni, mivel

„Nukleáris töltet és ballisztikus technológia együtt egy olyan kiszámíthatatlan vezető kezében, mint Kim Dzsong Un, tökéletes recept a katasztrófához. Kim Dzsong Un nem tart attól, hogy bármikor kudarcot vall országa közvéleménye előtt, ugyanis minden elvégzett kísérlet siker, mert egy lépéssel mindig közelebb viszi Észak-Koreát ahhoz a célhoz, hogy képes legyen atomtöltettel ellátott rakétát eljuttatni a világ bármely pontjára” – mondta a tengernagy.

Harris közvetetten bírálta Kínát, amiért állandóan kifogásokat talál a Dél-kínai-tenger szabad hajózhatósága ellen. A nemzetközi vizeknek számító tengeren Kína számos szigetet épített magának katonai támaszponttal, mert azt teljes egészében magának követeli. Kína következetesen tagadja azt a feltételezést, hogy militarizálná a Dél-kínai-tengert, mondván „minden építési munka polgári célokat szolgál”.

Észak-Koreának „tömérdek gyakorlati oka” van arra, hogy végrehajtson egy újabb atomtesztet, mert minden áron ki akar fejleszteni egy atomtöltet hordozására képes, megbízható interkontinentális ballisztikus rakétát – jelentette ki egy kedden megjelent interjúban Siegfried Hecker, az amerikai Stanford Egyetem professzora, aki 2010-ben saját szemével látta az észak-koreai urándúsító üzemet.

Hecker szerint nagyon fontos, hogy Donald Trump amerikai és Mun Dzse In dél-koreai elnök egységes stratégiát dolgozzon ki Phenjan ellen. A professzor szerint a műholdképeken úgy tűnik, hogy az észak-koreai atomkísérleti telep felkészült az újabb robbantásra. „Szerintem az egyetlen ok, ami miatt nem végzik még el, a várható politikai reakciók, különösen Kína és Dél-Korea részéről” – mondta.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjai kedden tárgyaltak az Észak-Korea elleni szankciók szigorításáról, és az Egyesült Államok, valamint Kína egy újabb büntetőintézkedéseket elrendelő határozat előkészítésén dolgozik a testületben.

  • Az Észak-Korea elleni szankciókról:

Forrás: MTI/Reuters/AP/Yonhap

Friss hírek