Sebastian Kurz jelöltje lett az új osztrák alkancellár

Az osztrák parlamenti pártok frakciói szerdán beterjesztették az előrehozott választásokról szóló közös indítványukat, amelynek értelmében a törvényhozás megbízatását, annak rendes lejárta előtti időpontra rövidítenék le.

A hat parlamenti frakció által támogatott javaslatot legkésőbb június 30-ig kell szentesítenie kell a törvényhozásnak. A parlamenti pártok vezetői kedd délután megegyeztek abban, hogy október 15-én tartanák az előrehozott parlamenti választást Ausztriában.

A nap folyamán Alexander Van der Bellen osztrák államfő beiktatta Wolfgang Brandstetter igazságügyi minisztert az alkancellári tisztségbe, a gazdasági miniszteri posztra pedig Harald Mahrer korábbi gazdasági államtitkárt nevezte ki.

Wolfgang Brandstettert Sebastian Kurz, az Osztrák Néppárt (ÖVP) új elnöke javasolta az alkancellári pozíció betöltésére, azonban Christian Kern szociáldemokrata kancellár ezzel nem értett egyet, szerinte Sebastian Kurznak kellett volna elvállalnia a feladatot.

További részletek

Christian Kern osztrák kancellár szokatlan rövidséggel mutatta be a frissen kinevezett kormánytagokat, alig másfél perces beszédében hangsúlyozta: a kormány arra összpontosít majd, hogy rendezett átmenetről gondoskodjon a parlamenti választásokig.

Reinhold Mitterlehner eddigi alkancellár a múlt héten jelentette be, hogy lemond minden tisztségéről. Mitterlehner a kisebbik kormánykoalíciós párt, az ÖVP elnöke is volt, továbbá betöltötte a tudományos, kutatási és gazdasági ügyekért felelős miniszteri posztot is az alkancellári megbízatás mellett.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/APA

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »