Országszerte sztrájkolnak a görögök

Országszerte sztrájkok bénították meg a mindennapi életet Görögországban szerdán, az emberek a kormány újabb megszorító intézkedései ellen tiltakoztak.

Nem jártak a kompok, és több busz, vonat, illetve repülőgép sem közlekedett. Az orvosok és az önkormányzati dolgozók is csatlakoztak a nagyobb szakszervezetek 24 órára szóló felhívásához egy nappal a parlamenti szavazás előtt. Görögország szinte minden nagyobb városában tiltakoznak az emberek.

„Határozott üzenetet akarunk küldeni a kormánynak, az Európai Uniónak és a Nemzetközi Valutaalapnak: nem hagyjuk darabokra szedni az életünket”

– mondta Alekosz Perrakisz a PAME kommunista szakszervezeti szövetségtől.

Az athéni kormánynak azért kell csökkentenie kiadásait, hogy kiutalják neki a nemzetközi mentőcsomag következő részletét, amelyből egy júliusban lejáró hitelt szeretne fedezni. Görögország az elmúlt években időről időre az államcsőd szélére került, amelytől csak külföldi hitelezőinek köszönhetően tudott megmenekülni.

2019-ben többek között a nyugdíjakra és adókedvezményekre is kevesebbet fog fordítani a görög kormány. A csütörtök éjjel elfogadandó törvénytervezetnek köszönhetően 4,9 milliárd eurót (több mint 1500 milliárd forintot) takarítana meg a kabinet 2018 és 2021 között – jelentette az ANA görög állami hírügynökség.

Az eurozóna pénzügyminiszterei hétfőn tanácskoznak Görögország hitel-felülvizsgálatának lezárásáról és az újabb pénzügyi eszközök felszabadításáról.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/APA/dpa/AFP/Reuters/AP

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »