Nem sok jóval kecsegtet a Trump-Erdogan találkozó

Donald Trump amerikai elnök kedden Recep Tayyip Erdogan török államfőt fogadja a Fehér Házban, ez lesz az első személyes találkozásuk. A várakozások szerint azonban várhatóan sem a szíriai kurdok felfegyverzésének ügyében, sem pedig az amerikai száműzetésben élő török hitszónok, Fethullah Gülen kiadatását illetően nem jutnak egyezségre.

A Washingtonban megjelenő, a Közel-Kelettel foglalkozó Al-Monitor című lap szerint a csúcstalálkozó előtti várakozások egyenesen elszomorítóak.

A sértődöttség Ankarában tapintható, Washington viszont eddig nem is reagált a török állásfoglalásokra. Különösen Donald Trump múlt héten hozott döntése háborította fel Ankarát. Eszerint ugyanis Washington fegyvereket küld a Szíriában harcoló Kurd Népvédelmi Egységek (YPG) nevű fegyveres csoportnak. Az egyik kormánybarát török lap, a Yeni Safak, a napokban olyan felmérést hozott nyilvánosságra, amely szerint a megkérdezettek 96,4 százaléka a szíriai kurdok felfegyverzése miatt úgy látja: az Egyesült Államok ellenséges Törökországgal.

Az amerikai kormány döntése – ha nem is taszította mélypontra, de – jelentősen megrontotta az amerikai-török viszonyt. Miközben ugyanis Washingtonnak meggyőződése, hogy a kiváló harcosokként ismert szíriai kurdok nélkül a nemzetközi koalíció erői nagyon nehezen tudnák legyőzni az Iszlám Állam nevű terrorszervezetet és felszabadítani a terroristák „fővárosaként” számon tartott Rakka városát, Ankara úgy véli, hogy a szíriai kurdok a szeparatista török Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) rokonszenveznek, s az amerikai fegyverek akár még a törökországi kurdokhoz is átszivároghatnak. Bővebben

Elemzők szerint Erdogan valószínűsíthetően arra számít, hogy sikerül meggyőznie Trumpot arról: hagyjon fel a szíriai kurdok felfegyverzésével. A török vezető ugyanis a vizit előtt Ankarában azt nyilatkozta: a Szíriában harcoló kurdok felfegyverzésének ötlete nem Trumptól ered, ő „csak hagyta, hogy befolyásolják” az előző, Obama-adminisztráció továbbszolgáló tisztségviselői. Ezzel Erdogan valószínűleg Brett McGurkra célzott: ő Barack Obama elnök különmegbízottja volt az Iszlám Állam ellen küzdő nemzetközi koalícióban, de Trump is igényt tart munkájára és tapasztalataira.

Amerikai elemzők szerint azonban kevéssé valószínű, hogy Donald Trump megmásítja döntését. Már csak azért sem, mert a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) igazgatójának elbocsátása miatt felforrósodott politikai légkörben szüksége van sikerre. A szíriai kurdok további felfegyverzése pedig – elemzők szerint – valóban megnyithatja az utat Rakka felszabadításához.

Nicholas Heras, a magát függetlennek mondó, de inkább a demokratákhoz közel álló Központ az Új Amerikai Biztonságért (CNAS) nevű kutatóintézet munkatársa a napokban rendezett egyik konferencián arra figyelmeztetett, hogy a szíriai kurdokhoz kerülő fegyverek „sorsát” a későbbiekben nem nagyon lehet ellenőrizni. Ez szerinte akár az amerikai-török viszony további romlásához is vezethet.

A csúcstalálkozón várhatóan szóba kerül Fethullah Gülen, az önkéntes amerikai száműzetésben élő török hitszónok sorsa is. Gülen valaha Recep Tayyip Erdogan szövetségese volt, ma viszont már ellenfele: Erdogan őt és kiterjedt hálózatát vádolja a tavaly nyári törökországi puccskísérlet megszervezésével.

Ankara már Barack Obama kormányzatától is kérte Gülen kiadatását, az előző amerikai elnök azonban nem hajlott erre. Ez év elején nyilvánosságra került, hogy Trump elnök első nemzetbiztonsági főtanácsadója, Mike Flynn még tavaly nyáron informálisan – török üzletemberek közvetítésével – egyeztetett a török kormány tisztségviselőivel arról, hogy az új amerikai kormányzat esetleg kiadhatja Törökországnak a hitszónokot.

Michael Flynnt azonban Donald Trump – alig három hétig tartó megbízatás után – lemondásra kényszerítette, Fethullah Gülen sorsa pedig nem téma az új amerikai kormányzat berkeiben. Egyes elemzők azonban felvetik, hogy Gülent – a Szíriában folytatott együttműködésért mintegy „cserében” – Washington esetleg kiadná Ankarának. Igaz, ehhez nem az amerikai elnök döntése, hanem bírói végzés kellene.

A Fehér Ház által hétfőn kiadott közlemény nem is tesz említést Fethullah Gülenről. A tárgyalások egyedüli témájaként a terrorizmus elleni közös harcot említi.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »