Az oroszok szerint az amerikai kormány szabotálja a szíriai békefolyamatot

Az amerikai kormány szabotálja a szíriai békefolyamatot azzal, hogy a genfi tárgyalások újabb fordulója előtt olyan „szenzációs” információt közölt, amely szerint Bassár al-Aszad elnök rendszere titokban tömeges kivégzéseket hajt végre, és a holttesteket egy Damaszkuszhoz közeli krematóriumban égeti el – állította Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának elnöke kedden Moszkvában.

Stuart Jones, az amerikai külügyminisztérium Közel-Keletért felelős ügyvezető államtitkára műholdas felvételeket bemutatva közölte, hogy a Szednaja katonai börtönben naponta mintegy 50 rabot akasztanak fel és holttestüket elégetik.

Koszacsov szerint a bejelentéssel Washington a genfi tárgyalások hatodik, amerikai részvétel nélkül zajló fordulója alkalmából, a figyelmet manipulált tényekkel az Aszad-rezsimre terelve ürügyet keresett arra, hogy távol maradjon a Svájcban és a Kazahsztánban folytatott egyeztetésektől. Az orosz szenátor úgy vélekedett, hogy ezzel a magatartásával az Egyesült Államok „nem kis felelősséget vállal magára Szíria jövőjével kapcsolatban”.

Konsztantyin Koszacsov emlékeztetett arra, hogy korábban a vegyi támadásokról szóló hírek megjelenése is egybeesett a genfi és az asztanai tárgyalási fordulók kezdetével.

A szíriai kormány kedden határozottan tagadta a börtönökben elkövetett tömeges kivégzésekre és az áldozatok maradványainak elhamvasztására vonatkozó amerikai vádakat.

A damaszkuszi külügyminisztérium közleményében azt írta: Washington egy „újabb hollywoodi sztorival állt elő, amelynek semmi köze a valósághoz”. A külügyi tárca szerint az amerikaiak ezekkel a hazugságokkal próbálják igazolni a szíriai agressziót és beavatkozást.

Washington és jogvédő szervezetek szerint Bassár el-Aszad szíriai elnök kormánya több ezer fogoly kivégzését rendelte el a polgárháború kezdete óta. Az amerikai külügyminisztérium úgy gondolja, hogy naponta átlagosan 50 rabot akasztanak fel a Damaszkusz északi peremén található fegyházban.

Friss hírünk Szíriával kapcsolatban: Valamelyik légierő megint lecsapott Szíriában

Forrás: MTI/Reuters/AP

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »