Amit a WannaCry zsarolóvírusról tudni kell

Jelentős támadássorozat indult a WannaCry nevű zsaroló program bevetésével, amely egy Windows-os sérülékenységet is a saját javára fordít. A WannaCry egy számítógépes vírus, amelynek lényege, hogy a megfertőződött számítógépeken tárolt fájlokat zárolja és pénzösszeg megfizetéséért cserébe lehet azokat visszakapni.

A WannaCry zsaroló programnak hamar híre ment a világban, ugyanis egy globális támadássorozatban kapott főszerepet. A vírus titkosítja a gépen található összes fájlt, és a távoli parancsfuttatás sérülékenységét kihasználva a hálózatra kapcsolódó többi Windowsos gépet is megfertőzi.

A WannaCry a többi jellemzőjét tekintve sok mindenben hasonlít a már eddig is terjedő károkozókra. A fájljainak létrehozása, illetve a regisztrációs adatbázis manipulálása után rögtön nekilát a számára érdekes fájlok felkutatásához és titkosításához.

A kártevő dokumentumokat, multimédiás állományokat és adatbázisfájlokat sem kímél. Végül pedig megjeleníti a követeléseit: általában 300-600 dollárnak megfelelő összeget próbál kicsikarni a felhasználóktól a bitcoin nevű virtuális valutában a rosszindulatú program által zárolt adatok hozzáférhetővé tételéért.

Fertőzött gép a milánói egyetemen - Forrás: Twitter

Fertőzött gép a milánói egyetemen – Forrás: Twitter

Hogyan védekezzünk?

  • A támadást csak akkor lehet megelőzni, ha a rendszergazdák gondoskodnak a vírusirtó szoftver frissítéséről, és telepítik a Windows hibajavításait is.
  • A védelem során mindig gyanakodjunk az e-mailben kéretlenül érkezett dokumentumokra, és soha ne kattintsunk a bennük lévő linkekre, míg nem tisztáztuk biztosan a dokumentum eredetét.
  • Ahhoz, hogy mindig biztosan férhessünk hozzá a fontos fájljainkhoz és dokumentumainkhoz, szükség van egy jó mentési eljárásra. A másolatokat lehetőleg olyan külső tárolóeszközre mentsük, amelyhez nem kapcsolódik folyamatosan a mentett számítógép.
  • Győződjünk meg arról, hogy aktív a vírusvédelem a számítógépünkön.
  • A legfontosabb pedig az, hogy biztonságosan böngésszünk az interneten.

Az Europol nyilatkozata alapján a hétvégi internetes támadás eddig példa nélküli méretű. A zsarolóvírus péntek óta legalább 150 országban összesen 200 ezer célpontot támadott meg.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Reuters / Wikipédia / Kitekintő

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »