Meglepően reális az új orosz gazdaságbiztonsági stratégia

Amellett, hogy reális képet fest az orosz gazdaság problémáiról, az új gazdaságbiztonsági stratégia egyik központi elemévé emelte a nemzetközi gazdasági szankciók kérdését és az arra adandó válaszokat is.

Oroszország 2030-ig szóló, új gazdaságbiztonsági stratégiája hétfőn jelent meg az orosz hivatalos online közlönyben. A Vlagyimir Putyin elnök által jóváhagyott dokumentum az orosz gazdaságot fenyegető fő veszélyforrások között sorolta fel a „konfliktuspotenciál növekedését” az ország gazdasági érdekzónáiban, az áru- és pénzpiacokon felerősödő konjunktúraingadozást, az energiaforrások iránti világkereslet struktúrájának megváltozását, a gazdaságfejlesztés nyersanyagexportra épülő modelljének kifulladását, valamint az energiahordozókra és nyersanyagokra épülő iparágak erőforrásbázisának kimerülését.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Egyre biztosabb az OPEC-megállapodás meghosszabbítása

Az innováció hiányzik az orosz gazdaságból

Továbbá a fő fenyegetések között nevezte meg „a gazdaság kulcságazatai elleni diszkriminatív intézkedéseket”, valamint a külföldi pénzügyi forrásokhoz és korszerű technológiákhoz való hozzáférés korlátozását

Szintén a fő fenyegetések között mutatott rá a dokumentum a munkaerőhiányra, a gazdagok és a szegények közötti szakadék növekedésére, valamint arra is, hogy a globális vezető gazdasági vállalatok között nincsen olyan orosz cég, amely nem nyersanyagokkal foglalkozik.

Az első orosz gazdaságbiztonsági stratégiát 1996-ban fogadták el, az újabb kidolgozásáról 2015-ben született meg a döntés.

A stratégia célja, hogy elejét vegye a válságjelenségeknek az erőforrás- és nyersanyagszférában, az iparban, a tudomány és technológia, valamint a pénzügyek területén. Egyszersmind feladata a gazdaság stabilitásának erősítése és a gazdasági növekedés biztosítása, az életminőség javítása mellett. A dokumentum emellett az Oroszország elleni gazdasási büntetőintézkedésekkel szembeni ellenszankciók tökéletesítéséről is rendelkezik.

Az állami irányítási rendszer feladata a stratégia szerzői szerint egyebek között a befektetési légkör javítása és a nemzetgazdaság offshore-mentesítése.

Az elnök utasította a kormányt, hogy három hónapon belül dolgozza ki a stratégia megvalósításának szervezeti, módszertani és jogi kereteit és hogy évi beszámolókat készítsen számára. A stratégiát hatévenként fogják felülvizsgálni. Putyin elnök korábban kijelentette: a stratégiának hozzá kell segítenie az orosz gazdaságot ahhoz, hogy 2020-ra a világátlagnál gyorsabb ütemben fejlődjön.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »