Észak-Korea meglepte a világot, de nem tudni, mivel

Észak-Korea egy eddig a típusát tekintve be nem azonosított ballisztikus rakétát indított helyi idő szerint vasárnap reggel fél hat körül egy a nyugati partvidékén lévő helyszínről – közölte egy dél-koreai katonai forrás.

A dél-koreai vezérkar későbbi közleménye szerint a rakéta az Észak-Korea fővárosától, Phenjantól északnyugatra lévő Kuszong térségéből szállt fel, és mintegy 700 kilométert tett meg. A tokiói kormány ezt azzal az értesüléssel egészítette ki, hogy az eszköz 30 percig repült, majd belezuhant a Japán-tengerbe. A dél-koreai hírügynökség szerint ez sikernek tekinthető.

Az indítás helyszíne egy olyan támaszpont, ahonnan korábban közepes hatótávolságú ballisztikus rakétával kísérletezett az észak-koreai hadsereg.

Dél-Koreában összehívták a nemzetbiztonsági tanácsot, és konzultációt kezdtek az Egyesült Államokkal az adatok pontos kiértékelése érdekében – közölték Szöulban. A japán miniszterelnök a hír hallatára azonnal tiltakozó jegyzéket adott ki.

Ez a mostani az első ilyen kísérlet két hete. Az előző perceken belül kudarccal végződött. Észak-Korea az elmúlt két hónap alatt négy kísérletet végzett ballisztikus rakétákkal. Nyugati és dél-koreai kormányzati illetékesek véleménye szerint el is ért némi haladást a fejlesztésben. A vasárnapi indítás volt az első, provokatívnak tekintett rakétaindítás azóta, hogy Dél-Korea új elnökét május 10-én beiktatták hivatalába. Szöulban „veszélyes provokációnak” nevezték a kísérletet.

USA: nem interkontinentális rakétát lőttek ki

Az amerikai fegyveres erők csendes-óceáni parancsnoksága szerint Észak-Korea nem interkontinentális ballisztikus rakétát próbált ki vasárnap. A rakéta típusát még meg kell állapítani, de a repülési jellemzők nem egyeznek meg egy interkontinentális ballisztikus rakétáéval – közölte egy szóvivő.

Japánban pontosították a repülési adatokat. A kabinet főtitkára azt mondta, hogy a rakéta 800 kilométert repült, de nem Japán irányában, és nem az ország kizárólagos gazdasági övezetében zuhant a tengerbe. Nem jelentett veszélyt a légi és tengeri közlekedésre – mondta Szuga Josihide. Abe Sindzó kormányfő ugyanakkor „teljességgel elfogadhatatlannak” minősítette az ENSZ által is tiltott indítást.

Inada Tomomi japán védelmi miniszter úgy tudja, hogy a szöuli idő szerint 5 óra 27 perckor kilőtt rakéta több mint 2000 kilométer magasba emelkedett, és egy új típus lehet. A jelenlegi rakéta ugyanis magasabban és távolabbra repült, mint az a közepes hatótávolságú társa, amelyet Phenjan februárban sikeresen tesztelt ugyancsak az északnyugati Kuszongban.

A nemzetközi közösség attól tart, hogy Észak-Korea atomtöltettel felfegyverzett interkontinentális ballisztikus rakéta kifejlesztésén dolgozik, amellyel elérhetné az Egyesült Államokat. Donald Trump amerikai elnök megígérte: nem hagyja, hogy ez megtörténjen.

A Trump-kormány többször jelezte, hogy elfogyott az Észak-Koreával szemben tanúsított „stratégiai türelem”. Maga Donald Trump egy interjúban világossá tette, hogy szeretné Kína segítségével megoldani az észak-koreai helyzetet, de ha Peking nem segít, az Egyesült Államok egyedül is képes „megoldani a problémát”.

Szakértők szerint a vasárnapi rakétateszt jelentősen megnövekedett hatótávolságra utal, ami azt jelenti, hogy február óta történtek előrelépések az észak-koreai rakétaprogramban. A 2000 kilométeres magasság pedig arra, hogy a rakétát magas röppályára állították.

Erre hívta fel a figyelmet David Wright amerikai biztonsági szakértő is, aki szerint hagyományos röppályán a rakéta hatótávolsága elérhette volna a 4500 kilométert. Kim Dong Jub dél-koreai szakértő ennél is nagyobb fenyegetésről beszélt: szerinte akár 6 ezer kilométert is utazhatna a rakéta hagyományos röppályán, ami azt jelenti, hogy Észak-Korea elérhetné vele Hawaiit. Mindezek nem jelentik azt, hogy interkontinentális ballisztikus rakétáról lenne szó, hiszen annak hatósugara több mint 6 ezer kilométer.

Jonathan McDowell, a Harvard Smithsonian Center for Astrophysics kutatóintézet munkatársa úgy véli, Phenjan egy új, nagy hatótávolságú rakétát tesztelhetett. „Határozottan aggasztó” – tette hozzá.

Eközben Trump az eddigieknél szigorúbb szankciókat helyezett kilátásba Észak-Koreával szemben. Az amerikai pénzügyminisztérium jelezte: minden rendelkezésre álló eszközét megvizsgálja, hogy teljesen elvágják Phenjant a nemzetközi pénzügyi forrásoktólA Fehér Ház kiemelte: Trump „nem tudja elképzelni, hogy Moszkva kedvére lenne” a rakétateszt, miután a fegyver közelebb landolt Oroszországhoz, mint Japánhoz.

A teszt után felbolydultak a térségbeli országok, és több irányú, magas szintű telefonbeszélgetésekre került sor többek között a japán és a dél-koreai külügyminiszter, illetve a japán és az amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó között.

  • További cikkeink a témában:

Kína: mindenki nyugodjon le

Kína mindenkit önmérsékletre intett vasárnap az újabb észak-koreai rakétatesztet követően, és azt kérte, hogy senki se rontson a Koreai-félszigeten jelenleg uralkodó feszült helyzeten.

„A Biztonsági Tanács vonatkozó határozatai egyértelműen szabályozzák a ballisztikus rakétatechnológia használatát és az ezzel való kísérleteket Észak-Korea számára” – mutatott rá közleményében a pekingi külügyminisztérium. „Kína ellenzi Észak-Korea idevágó tesztjeit, amelyek szembemennek a Biztonsági Tanács határozataival.”

Hszi Csin-ping kínai elnök eközben azt nyilatkozta, hogy Oroszországgal közösen megpróbál politikai megoldást találni az észak-koreai atomkérdésre.

„A két ország, amely elkötelezett a szíriai konfliktus és a Koreai-félszigetet érintő atomkérdés politikai megoldása iránt, a ragasztóanyag szerepét tölti be a regionális és a globális béke és biztonság védelmezésének terén” – mondta Hszi, aki Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott megbeszélést Pekingben.

A két vezető az Egy övezet, egy út nemzetközi fórumon találkozott egymással, ahol Putyin ugyancsak aggodalmát fejezte ki a rakétateszt miatt – mondta el Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő. Peszkov hangsúlyozta: Putyin és Hszi „aggódik a feszültségek kiéleződése miatt”, és „részletesen megvitatták a koreai helyzetet”.

  • Kína lehetne a kulcs
Washington már többször kérte Pekinget, zabolázza meg Észak-Koreát. A kérésnek Kína – például észak-koreai szénimportja csökkentésével – megpróbál eleget tenni. Észak-Korea egyébként nemrég nem részletezett, „súlyos” következményekkel fenyegette meg Kínát a kritikái miatt, ami nagyon ritkán fordul elő a két szövetséges viszonyában, tekintve, hogy a kommunista ország nagyon is rászorul hatalmas szomszédja segítségére.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Reuters/Yonhap/AP/AFP/Kyodo/Kitekintő

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »